Montag, 29. September 2014

U Evropi da, u Bundesligi ne!



Njemački TÜV zaustavio start „sudijskog spreja“ u Bundesligi

U Bundesligi zabranjen, u Evropi dozvoljen?





Prema prijašnjim najavama upotreba “9,15 fair play limit” spreja u Bundesligi trebala je početi u 8. kolu, koje je na rasporedu 18. i 19. oktobra ove godine. Međutim, sprej nije prošao strogu kontrolu njemačkog TÜV-a. (TÜV, ili Technische Überwachungsverien, u prevodu, Tehničko nadzorno udruženje).

Sudijski sprej, poznat po upotrebi tokom proteklog Svjetskog prvenstva u Brazilu, u Njemačkoj nema upotrebnu dozvolu. Prema navodima stručnjaka iz TUV Rheinlanda sprej koji se sada može nabaviti, u Njemačkoj ne smije biti upotrebljavan, jer jednostavno nema upotrebnu dozvolu, a u obliku i pakovanju, u kome se sada nalazi, njegova upotreba ne može biti odobrena.
Testiranje spreja koji je do sada bio upotrebljavan trajalo je 9 dana. Sprej u sada poznatom pakovanju, proizvodi se u Agentini. Ispitivači su utvrdili da ovaj sprej sadrži “parabene”, za koje se sumnja da mogu imati uticaja na određene hormone, a prije svega, na pakovanju nedostaje oznaka sigurnosti protiv požara, što je obavezno za sve vrste visokozapaljivih proizvoda ovakve vrste. Također, koncentracija materije koja potpomaže istiskivanje spreja iz doze mnogostruko je veća nego što je to dozvoljeno za ovu vrstu pakovanja.
Usprkos svemu, u mnogim evropskim ligama nastavlja se sa sprejanjem linija slobodnog udarca, jer, kako kažu, ako nema tužioca, nema ni tuženoga. Proteklih mjeseci sprej je već došao u upotrebu u ligama Engleske, Francuske, Italije i Španije. U Engleskoj se koristi od početka ove sezone, a u Braazilu već tri godine. Također se koristi i u Ligi šampiona i Evropskoj ligi, pa je korišten čak i na terenima u Njemačkoj, kao na utakmici prvog kola Lige šampiona Dortmund – Arsenal, na kojoj je sudija Benquerenca vrlo marljivo sprejao po terenu.
Ukoliko nakon ovog nalaza stručnjaka pojedine sudije budu koristile sprej, isti će doći pod udar zakona i moraju računati na novčanu kaznu. Iz Njemačkog fudbalskog saveza DFB u vezi pomenutog nalaza još nema nikakva glasa. Najvjerovatnije će se početak upotrebe sudijskog spreja biti odložen dok se ne pojavi proizvod koji se uklapa u EU propise.

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen