Montag, 22. September 2014

Likovi šezdesetih - Jimi Hendrix




Karijeru je započeo ranih šezdesetih godina, kada je na turnejama pratio zvijezde poput Little Richarda i Tine Turner, a 1966. se preselio u London da bi osnovao grupu The Jimi Hendrix Experience. Već sljedeće godine, 1967., objavljivanjem albuma Are you experienced stječe veliku popularnost u Evropi.

Prije 44 godine, 18. septembra 1970. godine, umro je Jimi Hendrix, gitarist kojeg mnogi smatraju najboljim svih vremena.

Jedan od najpopularnijih muzičara u historiji rocka rođen je u Seattleu 27. novembra 1942. Bio je samouki gitarista, note nije znao čitati ni pisati, a njegovo gitarističko umijeće zasnivalo se na osluškivanju zvukova koje je proizvodio. Njegova muzička inventivnost ostavila je dubok trag u jazzu, bluesu i drugim muzičkim pravcima.
Tokom svoje samostalne karijere koja je trajala jedva četiri godine, Hendrix je promijenio nekoliko pratećih bendova, osnovao vlastiti studio u New Yorku, te neumorno snimao albume i nastupao na koncertima. U tom kratkom roku izdao je šest službenih albuma: Are You Experienced? (1967.), Axis: Bold As Love (1967.), Smash Hits (1968.), Electric Ladyland (1968.), Band Of Gypsies (1970.), te Cry Of Love (1971.).
Umro je u londonskom hotelu pod nerazjašnjenim okolnostima od, prema svemu sudeći, slučajnog predoziranja barbituratima. Sahranjen je na Grenwood Memorial Cemetery u predgrađu rodnog Seattlea.




(radiosarajevo)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen