Donnerstag, 11. September 2014

Do sad nepoznate pojedinosti iz života benda



The Beatles



Do sad nepoznate pojedinosti iz života benda

Kultni britanski rock i pop sastav The Beatles, jedna od najpopularnijih i najuticajnijih muzičkih grupa u istoriji popularne muzike, više od 40 godina od kad je prestao postojati nastavlja golicati maštu obožavalaca novim do sad nepoznatim pojedinostima iz života benda, piše The Huffington Post.

Prema pisanju tog online medija, legenda kaže da je za „beatlemaniju“, koja je nastala prije tačno 50 godina, zaslužna 15.godišnja američka tinejdžerica Marsha Albert iz Marylanda, koja je nazvala lokalnu radijsku postaju u Washingtonu D.C. i zatražila da puste neku njihovu pjesmu.

DJ je pustio „I Want To Hold Your Hand“, pjesma je dospjela na vrh američke muzičke liste, Beatlesi su postali najveća muzička grupa na svijetu, a u jezik je ušla nova riječ „beatlemanija“, kao izraz za hiljade obožavalaca koji su ih vrišteći pratili u stopu.

Obožavaoc“ su zapravo činile mahom obožavateljice, koje su se znale toliko uzbuditi zbog blizine svojih idola da bi im ‘pobjeglo“, piše nadalje Huffington post. Zbog toga je na koncertima Beatlesa prevladavao izrazito snažan miris urina, što je potvrdio i muzičar Bob Geldof, koji je 2010. godine, za časopis Q Magazine, izjavio kako se sjeća brojnih lokvica urina svugdje po podu.

„Curice bi se doslovce upiškile od uzbuđenja; po tome najviše pamtim koncerte Beatlesa“, kazao je Geldof.

Navodno se grupa s LSD-jem prvi puta susrela slučajno; nakon što im je drogu u kafu potajno stavio John Riley, „zločesti zubar“, koga su upoznali 1965. godine i s njime nekoliko puta večerali.

George Harrison nevinost je izgubio, dok su ostali članovi benda potajino gledali. Kako piše Mark Lewisohn u antologiji Beatlesa „Tune In“, kad je završio, pljeskali su mu. To je bilo u Hamburgu u Njemačkoj, gdje je bend proveo gotovo čitavu 1960. godinu, stanujući u prostorijama kina Bambi. Ali, Harrison je deportovan jer je bio maloljetan, dok su McCartney i tadašnji bubnjar Pete Best uhapšeni i deportovani zbog paljenja kondoma, što je razljutilo vlasnika koji ih je prijavio.

Kao još jednu pojedinost iz života intrigantnih muzičara, Huffington Post navodi da su 1967.godine Beatlesi gotovo kupili jedno grčko ostrvo, gdje su namjeravali sa svojim prijateljima i porodicama uspostaviti neku vrstu utopijske zajednice. Za ideju se navodno najviše bio zagrijao Lennon.
(Fena)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen