Dienstag, 23. September 2014

Gol sa 82 metra - Šut za istoriju



Veznjak SC Paderborn Moritz Stopelkamp postigao je gol sa 82 metra udaljenosti



Ustvari, bilo je tačno 81,98 metara!

Kako tvrde njemački mediji, još nijedan igrač Bundeslige nije dao gol sa tolike udaljenosti. Moritz Stopelkamp, igrač novopečenog Bundesligaša SC Paderborn u utakmici protiv Hanovera postigao je super pogodak.
“Nisam imao pojma da tako daleko mogu šutnuti loptu” izjavio je on nakon utakmice “Vidio sam prazan gol i jednostavno raspalio po lopti. Još dok je je lopta letila prema golu rekao sam sam sebi...Ova bi mogla uletiti u gol...” Veznjak Paderborna o ovom magičnom momentu još kaže: “Primio sam loptu van našeg šesnaesterca i  nabio sam je prema protivničkom golu samo iz namjere da uštedimo na vremenu, pošto smo vodili, a bližio se kraj utakmice”. Ustvari, kad je postignut ovaj suoer pogodak, bio je 93. minut utakmice, a konačni rezultat 2:0 za Paderborn.


Do sada zabilježeni golovi sa velikih udaljenosti u Bundesligi bili su kraći za namanje desetak metara: Giorgos Tzavalas je 2011. godine pogodio sa 73 metra, zatim Klaus Alofs 1986. sa 70 metara, onda Diego 2007. sa 62 metra.
Najveća udaljenost sa koje je postignut jedan zvanični gol bila je do nedavno 88 metra. Dao ga je Massimo Colomba, golman FC Aaraua iz Švajcarske u utakmici protiv St. Galena 2003. godine. Lopta je šutnuta ispred vlastitog gola, poskočila ispred protivničkog golmana, preskočila ga i završila u golu.
Do ovog subotnjeg gola sa 82 metra spominjalo se nekoliko sličnih golova, čak i u Saudijskoj Arabiji, gdje je gol postignut sa 80 metara.

U nekadašnjoj Prvoj saveznoj ligi golman Dragan Pantelić je na utakmici u Nišu, Radnički-Velež dao gol Enveru Mariću, pucajući loptu iz vlastitog šesnaesterca, sa više od 80 metara, ali i sam Mara je u jednom intervjuu rekao da je bilo i više od toga. Napomenuo je kako je još nekoliko golmana dalo gol s gola na gol, ali sve je to bilo u vremenima kad na stadionima nije bilo moderne tehnike kao danas, koja mjeri sve, do u centimetar tačno.

Svjetski rekorder sa golom postugnutim sa najveće udaljenosti sada je naš Asmir Begović.

Udaljenost 91,9 metara





Po Guinessovoj knjizi rekorda za 2015. godinu, svjetski rekorder sa golom postignutim sa naveće udaljenosti je naš Asmir Begović, golman Stoke Cityja i reprezentacije Bosne i Hercegovine.
U novembru 2013. godine dao je gol Southamptonu sa udaljenosti od 91,9 metara u 13. sekundi utakmice. Zbog ovog gola upisan je u Guinness World Records za 2015. godinu, koja  je 60. jubilarno izdanje ove knjige.


(spagos)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen