Sonntag, 28. September 2014

Košpice – zdrava zabava
Zovu ih košpice, košpe, sjemenke, a u Mostaru je i taj naziv košpice bio dug, pa su od   košpica, skraćeno, ostale samo špice. U Mostaru čak postoji i izreka: “A nema ti on ni za špica!”, kad se htjelo opisati nečije imovno stanje.
Bilo kako bilo, u Mostaru su se tamo krajem pedesetih i početkom šezdesetih godina pojavili i prvi moderni kiosci, takozvane sjemenarske radnje, koje smo jednostavno zvali  “kod Ćite”, misleći pod time na Ćitiraša, to jest onoga koji pravi ćitire, a ćitiri je ustvari bio starniski mostarski naziv za ono što se pod moderno, i u svijetu zove popcorn. Da se razumijemo, ćitiraša i kokica je bilo i prije, hodali su od mahale do mahale sa korpama punim ove jeftine zabave za dokone.

Kupovali bi ih najćešće prije odlaska u kino, na igranku, na korzo, ali i na utakmici, kao dodatnu zabavu i slani ukus u ustima, zbog malo veće količine soli koja se koristi prilikom pripreme. U kinima je bilo zabranjeno unošenje sjemenki, zbog peksinluka koji bi ostajao po podu nakon predstave, a na utakmicu je Ćito dolazio sa velikom korpom i  pored špica nudio ćitire, kikiriki, i drugu sličnu zabavu, zapakovanu u male fišečiće. Nije ga bilo ko ih nije kupovao, dijelile su se drugarski. A iz onog duguljastog špicastog fišeka, vazda je bilo i nekoliko komada za drugara. Pojavom televizora i gledanje utakmica kod kuće, nisu se promjenili neki običaje. I za takve utakmice, kod kuće ili kod prijatelja, najmanja priprema je bila da se nabavi 2-3 kesice špica. A kupuju se i danas. Sada ih ima i u samoposluzi, fino upakovane u kesice, kao bombone. Onaj nekadašnji trenutak kupovine košpica pred kinom, na utakmci ili u šetnji, ostaje trajno nepromjenjen. Uz špice, kikiriki i druge grickalice za zabavu ostao je jedan izraz: zaraza. A to, po dvosmislenom mostarskom žargonu, ima značenje, ne možeš ih se okaniti dok ih ne nestane!

Nikad niko nije ni razmišljao, niti ga je interesiralo, da bi te špice mogle imati i ljekovitog svojstva. Danas u vrijeme zdrave hrane, i traženje “iladža” u svemu, otkriva nam se istina da je u tim našim špicama bilo itekako puno zdravljaEvo zdravstvenog biltena o košpicama, koje ćemo zbog ozbiljnosti teme, u daljem tekstu zvati zvaničnim nazivom, sjemenke od tikve.

Sjemenke tikve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K. Odličan su izbor jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su tijelu neophodne za održavanje zdravlja srca i regulisanje krvnog pritiska. Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti sjemenki tikve i zašto ih treba jesti što češće.

Protiv raka
Istraživanje koje su sproveli španski naučnici pokazalo je da sjemenke tikve sadrže jedinjenja koje se uspješno bore protiv ćelija raka. Još jedno istraživanje, ovog puta njemačkih naučnika, potvrdilo da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu ove sjemenke imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako efikasne su se pokazale i sjemenke suncokreta.

Dobre za zdravlje prostate
Ulje sjemenki tikve se koristi za liječenje povećane prostate (hiperplazije). Ovo ulje sadrži fitohemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i spriječavaju nastanak kancerogenih ćelija.

Ublažavaju simptome menopauze
Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, sjemenke tikve su odličan izbor. One regulišu napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promjena raspoloženja. Naučnici su dokazali da sjemenke tikve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulirišu krvni pritisak.

Smanjuju holesterol
Istraživanja su pokazala da sjemenke tikve loš holesterol mogu smanjiti za 13%, a nivo ukupnog holesterola za 10%. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa
Bogate su zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su efikasne u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osjetljivosti tijela na insulin. Brojni stručnjaci ih dijabetičarima preporučuju  kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje.

Dobre za mršavljenje
Bogat su izvor vlakana i proteina, supstanci koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30g sjemenki tikve ima oko 5g proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umjereno jer šolja sjemenki sadrži oko 285 kalorija.

Poboljšavaju raspoloženje
Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Naučnici su ustanovili da daju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti.

Olakšavaju artritis
Naučnici su ustanovili da imaju antiupalno djelovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30g sjemenki tikve kako biste olakšali simptome artritisa.

Spriječavaju nastanak osteoporoze
Osobe kojima u tijelu nedostaje cinka trebaju razmisliti od tome da počnu konzumirati sjemenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje sjemenki tikve sadrži čak 17% preporučene dnevne vrijednosti cinka.

(izvor podataka: menshealth.de)

 Priredio: Smail Špago

novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen