Dugo je bila samo sirotinjska hrana, a sada i nova
kraljica zdrave prehrane
Raštika je zeljasto povrće koje se u našim krajevima naziva
još i rašćika, raštan ili lisnati kelj. Dostupna je cijele godine, a u velikoj
mjeri obilježila je prehranu naših roditelja, baka i djedova, posebno onih koji
žive u Dalmaciji i Hercegovini. Najčešće se pripremala sa suhim mesom, ali
danas znamo da se može pripremiti i na brojne druge načine.
Ovo zeleno povrće dugo godina zanemarivano je i
podcjenjivano, a nerijetko se smatralo i sirotinjskom hranom. Zahvaljujući
znanstvenim istraživanjima, danas znamo da je raštika jedna od najzdravijih
namirnica na svijetu jer obiluje vrijednim nutrijentima. Bogata je vitaminima i
mineralima, a sadrži posebno velike količine vitamina A te kalcija. Usto sadrži vitamin C, sve vitamine iz skupine B te vitamin E.
U malo kalorija puno vrijednosti
Bogata je mineralima koja imaju snažna antioksidativna
svojstva poput cinka i mangana. Sadrži i lutein te zeaksantin koji blagotvorno
djeluju na zdravlje očiju. Istraživanja pokazuju da snižava krvni tlak pa se
preporučuje svima onima koji imaju problema sa srcem i krvnim žilama. Budući da
sadrži i kalcij, trebali bi je jesti i svi oni koji imaju problema s kostima.
Raštika se posebno preporučuje trudnicama jer ima i folnu
kiselinu, iznimno važnu u prvim mjesecima trudnoće. Usto, folna je kiselina
važna za pravilan razvoj fetusa. Ova čudesna kupusnjača odlična je i u zaštiti
zdravlja jetre jer sadrži glukozinolate i metil cistein sulfokside koji
neutraliziraju toksične tvari. One koji žele smršavjeti zasigurno će
razveseliti informacija da je raštika siromašna kalorijama. Naime prosječan
obrok raštike ima svega 49 kalorija.
Raštika je najukusnija zimi
Raštika je biljka koja podnosi sve vremenske uvjete i upravo
zbog toga uspijeva cijele godine. No najbolji okus ima tijekom zimskih mjeseci
jer je to za nju vrhunac sezone. Možete je i sami uzgajati jer nije zahtjevna i
ne traži previše brige. Budući da raštika ima pomalo gorkast okus, potrebno ju
je kuhati, ali ne dulje od pet minuta jer će izgubiti svoje vrijedne sastojke. Najbolje je kuhati u vodi ili na pari, a
može se pripremati kao varivo, juha ili jelo na lešo.
Za jelo se koristi lišće raštike koje mora biti čvrsto i
žarke zelene boje. Uvijek je bolje odabrati onu s manjim lišćem jer je ukusnija
i ima slađi okus. Raštiku koju niste skuhali pospremite u hladnjak, ali je
nemojte prati jer će izgubiti svoja nutritivna svojstva.
Hercegovina.info
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen