Montag, 15. September 2014

Raštika, kraljica zdrave hraneDugo je bila samo sirotinjska hrana, a sada i nova kraljica zdrave prehraneRaštika je zeljasto povrće koje se u našim krajevima naziva još i rašćika, raštan ili lisnati kelj. Dostupna je cijele godine, a u velikoj mjeri obilježila je prehranu naših roditelja, baka i djedova, posebno onih koji žive u Dalmaciji i Hercegovini. Najčešće se pripremala sa suhim mesom, ali danas znamo da se može pripremiti i na brojne druge načine.

Ovo zeleno povrće dugo godina zanemarivano je i podcjenjivano, a nerijetko se smatralo i sirotinjskom hranom. Zahvaljujući znanstvenim istraživanjima, danas znamo da je raštika jedna od najzdravijih namirnica na svijetu jer obiluje vrijednim nutrijentima. Bogata je vitaminima i mineralima, a sadrži posebno velike količine vitamina A te kalcija. Usto sadrži vitamin  C, sve vitamine iz skupine B te vitamin E.
U malo  kalorija puno vrijednosti
Bogata je mineralima koja imaju snažna antioksidativna svojstva poput cinka i mangana. Sadrži i lutein te zeaksantin koji blagotvorno djeluju na zdravlje očiju. Istraživanja pokazuju da snižava krvni tlak pa se preporučuje svima onima koji imaju problema sa srcem i krvnim žilama. Budući da sadrži i kalcij, trebali bi je jesti i svi oni koji imaju problema s kostima.
Raštika se posebno preporučuje trudnicama jer ima i folnu kiselinu, iznimno važnu u prvim mjesecima trudnoće. Usto, folna je kiselina važna za pravilan razvoj fetusa. Ova čudesna kupusnjača odlična je i u zaštiti zdravlja jetre jer sadrži glukozinolate i metil cistein sulfokside koji neutraliziraju toksične tvari. One koji žele smršavjeti zasigurno će razveseliti informacija da je raštika siromašna kalorijama. Naime prosječan obrok raštike ima svega 49 kalorija.
Raštika je najukusnija zimi
Raštika je biljka koja podnosi sve vremenske uvjete i upravo zbog toga uspijeva cijele godine. No najbolji okus ima tijekom zimskih mjeseci jer je to za nju vrhunac sezone. Možete je i sami uzgajati jer nije zahtjevna i ne traži previše brige. Budući da raštika ima pomalo gorkast okus, potrebno ju je kuhati, ali ne dulje od pet minuta jer će izgubiti svoje vrijedne sastojke. Najbolje je kuhati u vodi ili na pari, a može se pripremati kao varivo, juha ili jelo na lešo.
Za jelo se koristi lišće raštike koje mora biti čvrsto i žarke zelene boje. Uvijek je bolje odabrati onu s manjim lišćem jer je ukusnija i ima slađi okus. Raštiku koju niste skuhali pospremite u hladnjak, ali je nemojte prati jer će izgubiti svoja nutritivna svojstva.

Hercegovina.info

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen