Samstag, 20. September 2014

Neobična Kina: Stotine košnica smješteno na vertikalnoj stijeni

U gudurama Shennongija, u sjeverozapadnoj kineskoj provinciji Hubei, jedan pčelar obilazi njegov pčelinjak, sa stotine košnica smještenih na jednoj vertikalnoj stijeni, na nadmorskoj visini od oko 1200 metara.








U svijetu je zadnjih godina naročito tražen med koji proizvode pčele smještene na stjenovite litice, zbog njegove čistoće. Ovo područje nalazi se u jednom prirodnom rezervatu i pravo je kraljevstvo za pčele, a u stvari predstavlja imitaciju prirodnog staništa pčela u prirodi. Ovako je postavljeno sa razlogom i sa nadom da će privući i rojeve divljih pčela. Košnice su učvršćene na nosačima, a pčelar se mora verati liticom kako bi ih obišao. Priličan dodatni napor za jednog pčelara.

Nešto neobično, ali i nezamislivo za neki drugi kraj svijeta, gdje bi jedan ovakav pčelinjak sigurno došao pod udar neke zakonske odredbe, ali u Kini je to sasvim normalno. Vertikalni pčelinjak? A šta kazati za one „pčelare“, koji su otkriveni kako svoje košnice postavljaju na balkone, ili na ravne krovove kuća?

Kako javljaju agencije, jedna košnica postavljena na ovoj strmoj litici godišnje može dati i do 40 kg meda. Međutim, ništa se ne može uporediti sa balansiranjem pčelara u ovom pčelinjaku, niti mu se može zaviditi, sve dok uspijeva doći do svake košnice. Prema navodima Svjetske pčelarske organizacije, Kina trenutno proizvodi polovinu svjetskih potreba meda.

Za prirodni rezervat u Shennongiju se kaže da je osnovan 1982. godine, da obuhvata tri vertikalne zone, da u njemu uspijeva najširi spektar ljekovitog bilja, zbog koga je med iz ovakvih pčelinjaka naročito ljekovit i vrlo tražen, naravno, i uz odgovarajuću cijenu.

Priredio: Smail Špago

novasloboda.ba
 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen