Freitag, 26. September 2014

Evropska Noć Istraživača“ u petak u Mostaru




U petak, 26. septembra, sa početkom u 17 ati, u Mostaru se po prvi put održava „Evropska Noć Istraživača 2014“., te se na taj način i Mostar pridružuje događaju koji se odvija u 32 zemlje Evrope.

Ove godine u BiH se Noć Istraživača održava u četiri grada – Sarajevo, Mostar, Banja Luka i Bijeljina.

Noć Istraživača je prvi put pokrenuta 2005. godine, a inicijativa se sastoji od jednodnevnog događaja koji se istovremeno odvija u 32 zemlje Evrope u više od 200 gradova. Projekat javnosti nudi aktivnosti obrazovno-zabavnog karaktera koje omogućavaju posjetiocima da upotpune svoje znanje o istraživačima i da sami istražuju, uz dobar provod poslednjeg petka u septembru.

Osnovni cilj je da se javnosti približi posao istraživača, kao i da se omogući bolje razumijevanje njihovog doprinosa društvu. Takođe, „Noć istraživača“ treba da omogući mladima da razmotre naučnu karijeru kao jednu od opcija za budući poziv, ali i da doprinese globalnom unapređenju radne sredine istraživača u Evropi.

Program za Mostar se održava na više lokacija u gradu Mostaru, a počinje u 17 sati na Španskom trgu svečanim otvaranjem manifestacije i „Robot” prezentacijom za djecu.

A. Š.
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen