Montag, 8. September 2014

Raspotočje tragedija - Izvučeno tijelo petog rudara

Iz jame Raspotočje izvučeno tijelo i petog rudara 

 

Članovi dva tima Čete za spasavanje u rudnicima uspjeli su sinoć, nakon nakon gotovo 80 sati rada u razrušnim jamskim hodnicima i prostorima jame Raspotočje, na površinu izvući tijelo petog nastradalog rudara Fejze Isakovića.

Oni su tokom dana uspjeli da u izuzetno teškim okolnosti za rad probiti se do mjesta gdje se nalazilo nastradali komorat.

Cijelo vrijeme spasioci su radili pod maskama uz pomoć izolacionih spasilačkih aparata, jer se prostor gdje su pokušavali da prošire otvor iz koga su iznijeli Isakovića bio zaplinjen metanom.

Nakon što su tijelo nastradalog Isakovića prebacili u jamski prostor gdje je normalna cirkulacija vazduhaa, članovi spasilačke ekipe su, uz pomoć tehničkog rudarskog tima, obavili i akciju izvlačenja poginulog radnog kolege.

Prema ranije najavljenom planu, danas bi se mogla klanjati dženaza i obaviti ukop i petog pronađenog rudara Fejze Isakovića, nakon što se obavi obdukcija tijela i dobije odobrenje nadležne kantonalne tužiteljice. Tako bi se u 14 sati na platou parka Kamberovića polje u Zenici klanjala zajednička dženaza za svih pet nastradalih rudara.

Komemorativna sjednica povodom smrti pet rudara održaće u 11 sati u dvorani Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici.
(Fena)

novasloboda.ba 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen