Zašto
odjednom sada stavljaju maslac u kafu?
Vremena kad
se kafa pila s mlijekom i šećerom bi po svoj prilici trebala postati prošlost. Novi trend, krenuo iz Amerike, a odakle
bi drugo, već pomalo zahvata Evropu, dobio je naziv „Bulletproof Coffee“. U
prevodu nešto kao „neprobojna“, „pancir“, ili zaštitna kafa. Služi se i ispija
pomješana sa jednim komadom maslaca. Prvi koji su „pali“ na ovakvu kafu su naravno, medijske zvijezde. A šta bi
drugo pomislili, nego da je to bilo u reklame i komercijalne svrhe.
Izumitelj Dave
Asprey kaže da kafa pomješana sa maslacem organizmu obezbjeđuje energiju za puno
duže vremena nego obična kafa sa mlijeko, jer kafu sa maslacem organizam prerađuje
sporije. Tako komzumenti ovog trend napitka ostaju duže budni i izbjegavaju
popodnevnu rupu u efikasnosti.
Recept je
jednostavan: Običnu kafu izmješati sa kašikom maslaca. Maslac, po Aspreyu, mora
biti od mlijeka krava koje su koristile samo biljnu hranu. Kako se
navodi dalje, ovakva kafa bi trebala pomagati i kod skidanja kilaže jer u međuv
remenu štiti organizam od napada glagi.
Nama, običnim, tradicionalnim ispijačima prijepodnevnih i
popodnevnih kafa, i kafa u svakoj prilici, ostaje neodgovoreno jedno pitanje:
Ima li ovakva kafa ikakav ukus?
spagos
novasloboda.ba
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen