Freitag, 19. September 2014

Aktuelno voće - Šljive



Koristi se kod fizičke i intelektualne premorenosti, depresije, zatvora, poremećaja funkcija jetre i hroničnog reumatizma.



Obilje voćnih kiselina i čak pet vrsta šećera koje šljiva sadrži zaslužni su za njen dobar okus. Također, ovo voće sadrži obi­lje dragocjenih zaštitnih materija (vi­tamina, minerala, enzima, pektina, ulože, entocijanina), među kojima neke djeluju veoma laksativno, a ograničene je energetske vrijednosti.
Sve ove osobine čine šljivu odličnom hranom. koja ima nenadmašne prednosti u odnosu na sve ostale vrste voća, pa i sve ostale životne namirnice. Najbolje ih je jesti u svježem obliku, jer su tako najzdravije.
Šljiva se preventivno koristi kod anemi­je, fizičke i intelektualne premorenosti, depresije, zatvora, poremećaja funkcija je­tre, hroničnog reumatizma i arteroskleroze.
Idealna za ishranu je svježa, ali se od nje mogu praviti kompoti, džemovi, pekmezi, želei i tradicionalne poslastice. Šećer skoro da ne treba ni dodavati jer je šljiva veoma bogata voćnim šećerom. Ipak, treba imati na umu da prevelik unos voća i vode može izazvati stomačne probleme i dijareju. Šljive ne samo da su bogate željezom već i poboljšavaju sposobnost organizma da usvoji ovaj mineral, što je veoma značajno u slučajevima anemije.
Bogate su i kalijem, koji je bitan za regulaciju pritiska i srčanog rada. Osim ova dva minerala, Šljive su bogate i prirodnim fluorom, koji igra važnu ulogu u zaštiti zubne gleđi.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen