Koristi se kod
fizičke i intelektualne premorenosti, depresije, zatvora, poremećaja funkcija
jetre i hroničnog reumatizma.
Obilje voćnih kiselina i čak pet vrsta šećera koje šljiva
sadrži zaslužni su za njen dobar okus. Također, ovo voće sadrži obilje
dragocjenih zaštitnih materija (vitamina, minerala, enzima, pektina, ulože,
entocijanina), među kojima neke djeluju veoma laksativno, a ograničene je
energetske vrijednosti.
Sve ove osobine čine šljivu odličnom hranom. koja ima nenadmašne
prednosti u odnosu na sve ostale vrste voća, pa i sve ostale životne namirnice.
Najbolje ih je jesti u svježem obliku, jer su tako najzdravije.
Šljiva se preventivno koristi kod anemije, fizičke i
intelektualne premorenosti, depresije, zatvora, poremećaja funkcija jetre,
hroničnog reumatizma i arteroskleroze.
Idealna za ishranu je svježa, ali se od nje mogu praviti
kompoti, džemovi, pekmezi, želei i tradicionalne poslastice. Šećer skoro da ne
treba ni dodavati jer je šljiva veoma bogata voćnim šećerom. Ipak, treba imati
na umu da prevelik unos voća i vode može izazvati stomačne probleme i dijareju.
Šljive ne samo da su bogate željezom već i poboljšavaju sposobnost organizma da
usvoji ovaj mineral, što je veoma značajno u slučajevima anemije.
Bogate su i kalijem, koji je bitan za regulaciju pritiska i
srčanog rada. Osim ova dva minerala, Šljive su bogate i prirodnim fluorom, koji
igra važnu ulogu u zaštiti zubne gleđi.
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen