Samstag, 19. April 2014

Tako to rade u Kini

Zaplijenjeno 1.000 kopija FIFA trofeja

Kina već ima WM trofej u rukama! Ali ne original, nego falsifikovanu kopiju. I to ne jednu, nego odmah 1.000 komada. Upravo toliko komada otkrili su kineski carinski službenici ovih dana, prilkom kontrole skladišta izvozne robe.

San Messija, Neymara, Schwansteigera & Co je da 13. jula na Maracani drže u rukama pobjednički FIFA trofej. Ono, o čemu još sanjaju svjetski fudbaleri, pošlo je za rukom kineskim carinicima, i to hiljadu puta. Ali, ne radi se o originalnom trofeju od 18 karatnog zlata, sa obručevima od malahita, nego o vjernim kopijama izrađenim od jeftinog materijala. Prilikom jedne racije u skladištima izvozne robe, u istočnokoneskoj metropoli Yiwu, zaplijenjeno je 1000 ilegalnih kopija trofeja.



Prema kineskim medijima, izvoz je bio predviđen za Libiju. Cijena jedne ovakve kopije trebala je biti 130 eura po komadu. Grad Yiwu je, inače, poznat po proizvodnji kopija svega i svačega, pa policija ovdje ima malo više otvorene oči. Pred prošlo Svijetsko prvenstvo u Južnoj Africi policija je ovdje zaplijenila više od 120 hiljada komada raznih ilegalnih navijačkih artikala.



Ono što je interesantno, zaplijenjene kopije su potpuno vjerne originalu, sa donje strane imaju čak i ugravirana i imena svih svjetskih šampiona od 1974. godine do zadnjeg prvenstva.
(izvor:spiegel)

Priredio: Smail Špago
 
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen