Samstag, 12. April 2014

Diego Pablo Simeone, trener „tima naroda”

Ličnost u fokusu

Diego Pablo Simeone, trener „tima naroda”

U polufinalu Lige šampiona sastaju se Real Madrid i Bayern Munchen, te Atletico Madrid i Chelsea. Iznenađenje Lige šampiona ove godine su svakako Atletiko Madrid i trener Diego Pablo Simeone.

Atletiko Madrid je klub iz siromašnog južnog dijela Madrida. Diego Pablo Simeone, nosi nadimak „El Cholo”, star je 44 godine, a porijeklom Argentinac. Koliko god je fudbalska javnost Evrope oduševljena plasmanom ovog siromašnog kluba među najbogatije timove Evrope, toliko su oduševljeni i čovjekom crne, zalizane kose, koji stojeći uz rub terena, tokom čitave utakmice učestvuje u borbi svoje ekipe. Proživljavajući tako svaku utakmicu svoje ekipe, doveo ih je na vrh tabele španske lige, a sad evo i u polufinale Lige šampiona.



Simeone za svoj Atletiko kaže da je „tim naroda”, a to neki tumače kao populizam. Ali, sad se tome niko više ni ne suprostavlja. Klub koji navijači zovu „Atleti”, probio se u sami vrh fudbala pored Barcelone i Reala, dva svjetska brenda, koji imaju godišnje prihode od po pola milijarde eura. Atletiko se probio, kao antiteza takvim glamuroznim adresama. I to mu je donijelo simpatije i mimo fudbala. Analitičari opisuju Simeona kao trenera motivatora, koji lekciju izvlači iz floskule „Mi naše utakmice igramo tek jednu nakon druge”. To je omiljena mantra Simeona, zvuči pomalo plitko, ali pomaže njegovim igračima da se fokusiraju samo na narednu utakmicu.
Kad je Simeone došao u Atletiko prije dvije i po godine, klub je bio na koljenima, finansijski iscrpljen, na rubu provalije u sportskom pogledu. Njegov angažman je bio neka vrsta hitnog slučaja. Vođstvo kluba nadalo se da bi bivši veznjak mogao malo ohrabriti obeshrabrene, zbog njegove poznate borbenosti. Simeone je bio agresivan igrač, skoro uvijek na granici dozvoljenog. Za estetski utisak nikad nije brinuo, a rijetko kad je držao laktove uz tijelo. Sve što je radio bila je samo borba, strast, rad i znoj.



Sam Simeone je vjerovao da će njegov ponovni boravak u Madridu biti kratkotrajan. Čak je i porodicu ostavio u Buenos Airesu, nadajući se da će vrlo brzo nazad. Ali, ispalo je drugačije. Atletiko sada igra fudbal „za odraslu fudbalsku publiku”, kako je to nedavno pisalo u španskoj štampi. Fudbal „all inclusive“, što je podrazumijevalo čak i maligna oboljenja, koja je klub prebolio. Simeone je već osvajao i Evropsku ligu, i Kup kralja. Tim je preživio mnoge transfere, najvažnijih igrača, koja finansijski nisu dovoljno pomogli klubu.
A nakon pobjede nad Barcelonom, čini se da je Atletiko konačno ispunio borbeno obećanje da će izaći iz krize. Nakon Barcelone, na redu je novi izazov, borba protiv još jednog motivatora. Ali, i „The special one”, kao i Pep, nekad su krenuli slično, kao i Simeone sada.
Utakmice polufinala se igraju 22. i 23. aprila, a revanši 29. i 30. aprila.
(Izvor: SDZ)

Priredio: Smail Špago
 
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen