Montag, 7. April 2014

Izlog knjige

Knjige za ljubitelje sporta, poezije, mostaronostalgičare

Ljubitelje knjige obavještavamo da se u redakciji portala Novasloboda.ba mogu nabaviti knjige koje će vam pomoći da, makar i na trenutak, pobjegnete od sumorne svakodnevice.
 

Za ljubitelje sporta tu je je knjiga doajena sportskog novinarstva Dragana Miladinovića „Mostarske legende“. Tu su, između ostalih, reportaže o Čorbi Hadžiabdiću, Dušku Bajeviću, Miroslavu-Mehi Brozoviću, Neđi Andriću, Praji Dalipagiću, Suadu i Faruku Ćupini, Ivvanu Ćurkoviću, Željku Džebi, Asimu Hadžajliću, Leu Hrviću, Muji Isoviću, Mehi Kari, Mili Knezoviću, Verici Anđelopolj, Fazliji Krpo, Enveru Mariću, Joli Musi, Jasni Merdan-Kolar, Muhamedu-Hamiću Mujiću, Šefiku Pašiću, Neđi Prljeti, Bori Primorcu, Kruni-Starom Radiljeviću, Suli Repcu, Novi Serdarušiću, Vesni Radović, Besimu Slipičeviću, Hamidu Šoši, Jošku Staniću, Danielu Temimu, Miri i Semiru Tuce, Zdenki Vidović, Dragiši Vučiniću i brojnim drugim sportistima i sportskim radnicima koji su svojim uspjesima pronosili slavu Mostara širom svijeta.
Cijena knjige je 30 KM
-----
Za sve mostaronostalgičare tu je knjiga novinara Fazlije Hebibovića „Mostarski akvareli“, u kojoj su objavljene priče o šesedsetak Mostaraca, koji su, kao je zapisao Drago Marićć u svojoj recenziji, „ostali zajednički, naši, unatoč ovovremenim pričama o dvije obale, o dva prvoligaša, o kazalištu i pozorištu u jednom gradu. Iako su ti tekstovi pisani i objavljivani u dosta dugom vremenskom razdoblju, koje je započelo u sedamdesetim godinama prošlog, a nastavljeno u ovom stoljeću, iako mnogi od njihovih aktera nisu odavno živi, Hebibovićeva knjiga, kao cjelina, ne odiše patinom. Naprotiv, ona potiče onu nestvarnu vrstu iluzija da bi smrt, u slučaju tih omiljenih likova, mogla priznati grešku i da ćemo ih opet sresti na mjestima koja su bila prepoznatljive kulise njihovih života“.
U knjizi se nalaze reportaže o Aliji Ajaniću, Dušku Bajeviću, Marku Buconjiću, Hasi Kariću, Joli Musi, Mehi Sefiću, Jusi Nikšiću, Dajdžiju Čerkiću, Ćozi Ćemaloviću, Ziji Frki, Milivoju Gagri, Sergeju Barbarezu, Muji Kahrimanoviću, Mehi Džegeru, Rokiju Juhasu, Mehi Konjhodžiću Majoru, Ratku Pejanoviću, Vladi Puljiću, Baki Sliškoviću, Mehi Trbonji, Anti Vicanu i Dani Kurbaliji, Hami Voljevici...
„Mostarski akvareli“, kako zapisa Alija Bijavica, je knjiga koja treba da se nađe u rukama svakog Mostarca.
Cijena knjige je 20 KM
-----
Tu su i knjige prerano preminule Marsele Šunjić „Laku noć, Grade“ i „Puno pozdrava s Mjeseca“
„Laku noć, Grade“ i „Puno pozdrava s Mjeseca“ Marsele Šunjić prozni su diptih- jedan roman u dva toma. Jedno prokletstvo u dvije avlije. U prvu se ulazi kroz čađavu im krvavu kapiju, silazi Danteovim stepeništem do dna ljudske izopačenosti zla.
U drugoj, prežvjeli apartridi iz tog pakla vuku svoje prognaničke sudbine kao nesretnik iz Nazareta krst. Književnica je, istovremeno, zavještala ličnu dobrotu, poštenje svjedoka i talenat umjetnika“, napisao je pjesnik i novinar Mišo Marić.
„Laku noć, Grade“ 20 KM
„Puno pozdrava s Mjeseca“ 20 KM

-----
Ljubitelji poezije imaju priliku da uživaju u knjizi poezije „Samotna juha“, pjesnikinje Slobodanke-Bobe Trifunović, rođene Mostarke, majke glumaca Sergeja i Branislava.
„Njen pjesnički izraz se odlikuje jasnošću slikovitosti opisivanja, emocionalnosti u izražavanju, a slika i opis likova kao i događaja o kojima u svojim pjesmama govori, obiluju bogatstvom značenja, jezrgrovitošću, simboličnošću u izražavanju. Baš to daje težinu njenom pjesničkom jeziku kao književnom djelu“, zapisao je pisac Dragan sepe o poezije Slobodanke-Bobe Trifunović.
Cijena knjige je 20 KM
Knjige se mogu kupiti u redakciji portala Novasloboda.ba (Trg Ivana Krnedelja 11 - zgrada „Bejrut“) ili poručiti putem telefona 036 578 020 i na e-mail adresu: novasloboda{@bih.net.ba

Nova Sloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen