Mittwoch, 23. April 2014

Dan poslije - 1FC Köln



Jedan grad, jedan klub i povratak u najviši rang

Običaj je da se dan dva poslije dođe na poprište događaja prethodnog dana. 




Rhein Energy stadion, ili Müngersdorfer stadion, kako ga domaćini zovu, bio je u ponedeljak veče mjesto na kome su se duše razgalile. Klub 1FC Köln je ponovo u najvišoj fudbalskoj klasi, tamo gdje mu je mjesto bilo desetljećima. Nažalost, zadnjih 16 godina, dešavalo se da je četiri puta bio u liftu, gore, dole. Zadržavanje je bilo u prosjeku dvije godine, što u gornjem, što u donjem domu. I svaki put, kao i u ponedeljak veče, ponavljala se ista priča, da će to biti zadnja proslava ponovnog upadanja u Bundesligu. Isto se pričalo i prije četiri godine. Lijepo je bilo vidjeti navijače, koji su tiho, bez ikakvog izgreda, prešli ogradu i našli se na terenu. Spontano. Bez gužve, i bez prevelike euforije. Svi su htjeli biti dole, na terenu, i osjetiti blizinu događaja sa poprišta bitke. Isti oni navijači koji su isti ovaj stadion prije dvije godine, nakon poraza u posljednjem kolu, i ispadanja u “zweite”, bukvalno zavili u crno, crnim dimom pirotehnike. Samo su dvije godine razlike. 



Budućnost kluba je tu. Volja je ogromna, igrači, kadar, sponzori, ljudi oko kluba, ničega ne nedostaje. Doduše, uvijek ih je više kad se upada, nego kad se ispada. Ispred stadiona danas marljivo vježbaju najmlađi, nekoliko desetina. Kao da žele ostaviti poruku. Mi smo tu. Nije do nas. A unutar stadiona, posjeta, kao u muzeju. Sa vodičem, koji objašnjava velike momente velikog kluba, koji je u istoriji znao doživjeti i zvijezdane trenutke, od šampiona Bundeslige, pobjednika kupa, do finaliste kupa UEFA, ali i tako male trenutke, kad je sa terena izlazio pognute glave. Kad se čovjek nalazi više od dvadeset godine u blizini takvog kluba, čije ga boje neodoljivo podsjećaju na “rođene”, doše nekakvo vrijeme, koliko god to htio ili ne htio, kad ga počnu boliti neuspjesi, a radovati uspjesi. Ponekad i neko strani postane i domaći. 


Ovog puta, nek je sa srećom, i od srca, uz želju da ovo stvarno bude zadnje upadanje. Radi ovih momčića isped stadiona, koji vježbaju za budućnost, ali i radi ovih znatiželjnih, koji i u prazan stadion, dan dva nakon bitke, pohode, kao u hram sporta. Kao i radi svih onih 50 hiljada, koji dolaze na ovaj stadion, bile utakmice prvoklasne ili drugoklasne. Bez obzira da li u goste dolaze Bayern, Dortmund, ili Leverkusen, Ingolstadt, Dresden ili St. Pauli. Stadion je pun ko šibica.
A od povratka u najviši rang takmičenja, do Evrope, put nije dalek put, ako bude sreće.
Ovaj grad to zaslužuje. 


Smail Špago

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen