Dienstag, 15. April 2014

Kurkuma

Za kurkumu sam slučajno saznao. Od jednog poznanika. Prvo, ime mi je bilo nepoznato, a drugo, uvjek sam malo skeptičan prema nekim novim stvarima, bez obzira što se negdje, ili što neko, za ovo zna godinama. Pričali smo o đumbiru, i on mi reče kako ima još jedan korijen, slične biljke, pod imenom kurkuma. Malo sam se zainteresirao. Podataka na internetu ima dovoljno.
A što mi je iz svega ovoga ostalo, to je, da je ovaj korijen do sada najveći poznati biljni antitoksin.
Opet ću ponoviti, sve je ovo samo informativno. Ono u stilu, razmjena informacija, a možda će nekome valajti. Ponavljam i ono što sam već nekoliko puta napisao na sličnim prilozima:“Čovjek se od savjeta i savjetnika jedva može spasiti” davno je rekao jedan filozof. 

Ni ovoga filozofa nisam do sada imenovao, a radi o Konfučiju... (prilog je sa stranice metroportal.hr)


Kurkuma kao bezvremenski lijek


Znanost je istraživala ovaj skromni korijen, te otkrila u njemu snažan sastojak - kurkumin


Ovaj jednostavni začin ima moć da posrami modernu medicinu. Tradicionalno, kurkuma se naširoko koristi u hrani, kozmetici i za medicinske svrhe. Začin daje prepoznatljivu žutu boju kariju, a koristi se i za bojanje maslaca, sira i ostale hrane. U indijskom, 5000 godina starom tradicionalnom sustavu Ayurvede, kurkuma ima dugu povijest korištenja u liječenju respiratornih problema, poput astme i alergija, kašlja, sinusitisa itd.
Sastojak najodgovorniji za veliku iskoristivost ovog začina jest kurkumin. Ovaj žuti materijal posjeduje antioksidativne i anitupalne afekte, djeluje antikancerogeno te antibakterijski, štiti jetru i srce. Dodatne studije sugeriraju kako kurkumin ima i svojstva podizanja koncentracije, poboljšanja pamćenja te ublažavanja depresije.
Unatoč mnogim koristima, vjerojatno najveća jest ublažavanje boli. Kao i popularni protuupalni lijekovi, kurkumin sadrži COX2 enzim. No za razliku od ovih lijekova, kurkumin dodatno utječe i na ostale ključne faktore ublažavanja boli i upale, uključujući NF-kappaB, PPAR Gamma te 5-LOX. Pogledajte sve koristi ovog prirodnog lijeka.
 
·         kurkuma je odličan način prevencije raka prostate; kod već postojećeg raka prostate, kurkuma sprečava njegov daljnji rast,
·         sprječava rast raka dojke,
·         kurkuma je prirodna prevencija melanoma: kod postojećeg melanoma, ubija stanice raka i sprečava njihov daljnji rast,
·         smanjuje rizik od dječje leukemije,
·         čisti jetru na prirodan način,
·         može spriječiti ili zaustaviti razvoj  Alzheimerove bolesti (uništava nakupine amiloidoze u mozgu),
·         sprečava rast metastaza kod mnogo vrsta raka,
·         prirodni je lijek protiv bolova,
·         regulira metabolizam i potpomaže u mršavljenju,
·         već odavno se koristi u Kini kao lijek protiv depresije,
·         zbog svojih anti-upalnih svojstava prirodan je lijek protiv artritisa i reume,
·         istražuje se djelovanje kurkume na rak štitnjače, dosadašnji rezultati su odlični,
·         kurkuma ubrzava zacjeljivanje rana i brzo obnavlja povrijeđenu kožu,
·         potpomaže u liječenju psorijaze i drugih upalnih bolesti kože

 

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen