Dienstag, 22. April 2014

Istorija Mundijala (3) - I u Brazilu trofej Urugvajcima

 (preneseno sa portala Nova Sloboda, serijal: SP u fudbalu,, autor Dragan Miladinović)
SP u fudbalu (3.)

I u Brazilu trofej Urugvajcima

Najvažnija sporedna stvar na svijetu- fudbal, onaj s planetarnim okusom, poslije dvije decenije vratio se u Južnu Ameriku, u zemlju loptačkih žonglera, Brazilaca. Za odlazak je trebala viza, ona je ovjeravana u kvalifikacijama. I kroz taj proces su, naravno, trebalo da prođu i Jugosloveni.

„Plavima“ je prvi suparnik bio Izrael. Najprije su snage odmjeravali u Beogradu. I domaćini su s lakoćom došli do pobjede - 6:0 (4:0). I u Tel Avivu bez problema - 5:2 (3:0) za Jugoslaviju. U prvoj utakmici, nastupili su Franjo Šoštarić, Branko Stanković, Miomir Petrović, Zlatko Čajkoviski, Minda Jovanović, Lajoš Jakovetić, Božidar Senčar, Rajko Mitić, Stjepan Bobek, Miloš Pajević, Senčar Željko Čajkovski, Bobek. U revanču „plavi“ dres nosili su Šoštarić, Stanković, Ratko Čolić, Z. Čajkovski, Jovanović, Jakovetić, Senčar, Bobek , Marko Valok, Pajević, Ž. Čajkoviski.

I „majstorica“ sa „Trikolorima“
I onda prava drama u odmjeravanju snaga sa Francuskom. Morali su da vode tri teške bitke. U prvoj, u Beogradu 9. oktobra 1949, ishod miroljubiv 1:1 (1:0). Strijelac je bio Ž. Čajkovski. A „plavi“ su izveli ovu jedanaestoricu: Franjo Šoštarić, Branko Sranković, Ratko Čolić, Zlatko Čajkovski, Minda Jovanović, Lajoš Jakoverić, Kiril Simonovski, Rajko Mitić, Marko Valok, Stjepan Bobek, Željko Čajkovski.



Iu drugom dvoboju, u Parizu, 30. oktobra 1949, ista priča, isti rezultat- 1:1 (1:1, strijelac Bobek). Ostvarili su ga Šoštarić, Ivica Horvat, Stanković, Z. Čajkovski, Jovanović, Predrag Đajić, Branislav Vukosavljević, Bobek, Pajević, Ž. Čajkovski, Aleksandar Benko.
S obzirom da je rezultat i poslije dvije bitke bio simetričan, odluku o putniku na ćetvrti Mundijal, presuđivala je majstorica, i to na neutralnom terenu, u Firenci! I u trećem okršaju, 11. decembra 1949, neviđena drama. U regularnom vremenu, nema pobjednika- 2:2. I tek u produžetku je skršen otpor ambicioznih „Trikolora“. Bilo je 3:2. Autor odlučujućeg gola Prvoslav Mihajlović (strijelac dva pogotka), koji je proglašen i junakom ovog slavlja. I tako su vizu za odlazak u Brazil ovjerili Srđan Mrkušić, Ivica Horvat, Milutin Čolić, Zlatko Čajkovski, Minda Jovanović, Predrag Đajić, Prvoslav Mihajlović, Rajko Mitić, Vladimir Firm, Stjepan Bobek, Željko Čajkovski (1 gol).
Odlićno krenili, neobična povreda Mitića
Start Jugoslovena na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 1950. bio je onakav kakav se samo poželjeti mogao. Prvi su ceh platili Švajcarci- 3:0, njihovu mrežu su pogodili Mitić, Tomašević i Ognjanov. A tu sigurnu pobjedu izvojevali su Srđan Mrkušić, Ivica Horvat, Branko Stanković, Zlatko Čajkovski, Minda Jovanović, Predrag Đajić, Tihomir Ognjanov, Rajko Mitić, Kosta Tomašević, Stjepan Bobek, Bernard Vukas.
Sljedeća žrtva bio je Meksiko- 4:1! U mrežu tog tima projektile su ispalili Ž. Čajkovski (2), Bobek i Tomaševć. A „plavi“ tim činili su Mrkušić, Horvat, Stanković, Z.Čajkovski, Jovanović, Đajić, Vukas, Mitić, Tomašević, Bobek, Ž.Čajkovski.
I uslijedio je najteži ispit, onaj protiv domaćina Brazilaca. Na žalost, još igrači nisu bili na terenu, „plavi“ su se suočili s velikim problemom. Utakmicu nisu mogli da počnu sa prijavljenom jedanaestoricom (u to vrijeme nije bilo zamjena). Jer, na izlasku iz tunela ka borilištu dirigent igre Rajko Mitić je teže povrijedio glavu. I Jugoslavija je krenula sa desetoricom. I u 3. minuti na semaforu čuvene „Marakane“ u Riju stajalo je 1:0 za „karioke“, strijelac Ademir. Tek potom Mitić se, sa zavojem oko glave, pridružio drugovima. I na kraju 2:0 za favorizovane domaćine, i vraćanje duga za poraz od prije dvije decenije. A na toj utakmici, koja je okupila rekordnih 200.000 gledalaca, boje YU branili su Mrkušić, I.Horvat, Stanković, Z.Čajkovski, Jovanović, Đajić, Vukas, Mitić, Tomašević, Bobek, Ž.Čajkovski.
Još jedan dugo čekani revanš, ovog puta između ljutih rivala. Južnoamerikanaca. I to u finalu. Ni kao domaćini „karioke“ nisu imale sreće, „gaučosi“ su iz savladali sa 2:1. I šampionski trofej je po drugi put u rukama Urugvajaca.

Dragan Miladinović
(prijeratni urednik mostarske Slobode)
NovaSloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen