Dienstag, 26. März 2019

Zašto je Velež važan


(tekst koji slijedi objavljen je na portalu tacno.net 25. marta 2019. godine, autor Gradimir Gojer)



Da Mostar opet bude jedinstven i cjelovit Grad, a ne dva sela koja tek i samo glume grad.

Danas (nedjelja, 24. 3.) je povjesni dan za Fudbalski klub Velež, za mostarski sport, ali, siguran sam u to, i za mostarski politički život.
Danas su na sarajevskom stadionu Otoka derbi susret Prve bh. lige igrale dvije ponajkvalitetnije ekipe ovoga ranga nogometnog natjecanja, FK Olimpic iz Sarajeva i FK Velež iz Mostara. Neminovno je da rezultat ovoga susreta prvo i drugoplasirane momčadi utiče na krajnji ishod natjecanja u prvoj ligi, što praktično implicira i ishode u vezi sa plasmanom u Premijer ligu.
Ali, ovaj susret ima znatno veću težinu u odnosu na sve druge utakmice. Pogotovo za tim iz Mostara, popularne Rođene, koji su decenijama prije agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu bili ljubimcima one Jugoslavije, koja je znala što je pravi i istinski nogomet i koja je sa golemim simpatijama pratila otvoreni, šarmom optočen raskošni nogomet, koji je Velež gajio kroz generacije.
Današnji ishod susreta na sarajevskoj Otoci bitno doprinosi podizanju sportskog, ali i ukupnog tonusa življenja u podijeljenom Gradu na Neretvi. Jer, Veležov rezultat na Otoci je signal da se Rođeni vraćaju u Premijer ligu BiH, gdje im je po tradiciji, ali i igrama u ovoj sezoni i mjesto. To bi dalje značilo konkurenciju u samom gradu gdje je članom najelitnijeg nogometnog bh. razreda HŠK Zrinjski; to bi imalo itekako pozitivne posljedice po trgovinu i ugostiteljstvo u Gradu na Neretvi i Radobolji.
To bi, siguran sam, dalo novi elan cijelom hercegovačkom regionu.
Konačno, da se ne lažemo, Mostar bez Veleža u Premijer ligi nije isti grad kao sa Rođenima kao najboljim simbolom i dugogodišnjim najboljim ambasadorima mostarske vale.
Tu je i politički aspekt. Pokušaj zatiranja kluba svjetle radničke i ljevičarske tradicije FK Velež bio bi u golemoj mjeri relativiziran, pa i uništen povratkom Rođenih na glavnu fudbalsku bh. scenu!
Zato danas sav napredni bh. sportski i politički svijet treba biti uz Rođene, radnički i antifašistički nogometni klub.
Zato jer je Velež važan za povratak Grada Mostara samom sebi!
Da Mostar opet bude jedinstven i cjelovit Grad, a ne dva sela koja tek i samo glume grad.
Susret na Otoci osim sportskog ima i golemi politički značaj.
Tko to ne vidi slijep je kod očiju.
(tacno.net)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen