Samstag, 23. März 2019

Kulturni park Fanjingshan







Planina Fanjing, ili na kineskom Fanjingshan, ima značenje „Planina brahmanske čiste zemlje“, kineski je prirodni rezervat, najviši vrh planinskog masiva Wuling, koji se nalazi u kineskoj provinciji Guizhou. Njen naziv potiče iz budističkog učenja i smatra se svetom planinom u kineskom budizmu. Ima nadmorsku visinu između 480 i 2.570 metara, a kao rezervat je osnovana  1978. godine. Smještena pored grada Tongrena u kineskoj pokrajini Guizhou na jugozapadu zemlje, uvrštena je na UNESCO-vu Listu svjetske baštine.
Fanjingshan se prostire na površinir od oko 402 kvadratnih kilometara, a zaštićenim područje obuhvata 372 kvadratna kilometara.
Izolacija ovog područja dovela je do visokog stepena biljne raznovrsnosti sa endemskim vrstama kao što su fanjingshanska paprat (Abies fanjingshanensis) i Guizhou rinopitek (Rhinopithecus brelichi), te ugrožene vrste kao što su kineski divovski salamander (Andrias davidianus), šumski mošusni jelen (Moschus berezovskii) i Reeveov fazan (Syrmaticus reevesii). Fanjingshan ima najveću primorsku bukovu šumu u suptropskoj regiji
U ekosistemu Fanjingshana danas se može naći 4 395 biljnih, odnosno 2 767 životinjskih vrsta.
Kao jedan od najvažnijih šumskih rezervata bukve u Aziji i jedno od svjetskih područja najbogatije golosjemenjačama, na ovoj planini boravi i jedna rijetka vrsta majmuna Rhinophitecus.
Fanjingshan se smatra svetom planinom, to jest mjestom gdje se dostiže prosvjetljenje maitreja budizma. Poslije nekoliko uništenja tokom istorije, ali i Kulturne revolucije, tokom osamdesetih godina prošlog cijeka, budizam doživljava preporod. Mnogi stari hramovi su obnovljeni, a izgrađeni novi. U sklopu toga je 2010. godine otvoren „Budistički kulturni park Fanjingshan” sa Zlatnom dvoranom, u kojoj se nalazi 5 m visok kip Maitreja Bude s 250 kg zlata i hiljadama dragulja. Vjeruje se kako je to najveći zlatni Maitreja kip na svijetu.
Ovo je 13 lokalitet u Kini koji je uvršten na Svjetsku listu prirodne baštine, a ukupan broj lokaliteta svjetske baštine u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta sada iznosi 53..
(focus)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen