Donnerstag, 28. März 2019

Izložbe: Bizarni svijet od plastelina






Izložbom, kako stoji u njenom nazivu,„A Journey trough Mud an Cofusion with small glimpses of air", „Putovanje kroz blato i konfiziju, sa malim pogledima kroz vazduh“, umjetnici Nathalie Djuberg i Hans Berg teže ka tome da ispune svoje obećanje.
Dvoje Šveđana, koji žive u Berlinu, odavno su zvijezde umjetničkog svijeta, a posebno duboki crni humor njihovih animiranih filmova, a njihove umjetničke instalacije na pozorniciama su već postale slavne.
Djuberg svoje groteskne figure i postavke stvara od plastelina, gline i papira. Uz to, Berg komponuje jednu pomalo irealnu, pomalo jezivu muziku. Često se pri tome radi o seksu, nasilju, ili i moći golog ženskog tijela, a prisutni su muškarci u plišanim pokućnim ogrtačina, u crkvenim ornatima kao i zlatni motocikli.
Jedan voz duhova prolazi kroz sadašnjost. Stereotipi, i sadizam u određenoj dozi, pojačavaju se kroz njihovu bezukusnost, u čemu su u međuvremenu već postali rutinirani. Kustosi muzeja su im očigledno zahvalni. U Umjetničkoj hali u Frankfurtu krajem februara je postavljena njihova izložba, nastala u kooperaciji sa muzejima iz Švedske i Italije.
Kao i mnoge druge institucije, djela ovih umjetnika upozoravaju. Ljudi iz Frankfurta su pred izložbu i sami bili obradovani njenim „uznemiravajućim“ efektom.
(spiegel)


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen