Sonntag, 3. März 2019

Narodna kazivanja o vremenu – mart/ožujak


2013.

2014.

2017.

2018. Ajša

2018. Tolga

2018. Gugo

2019.


Mart je mjesec u kojem ćemo reći zbogom zimi, a zaželjeti dobrodošlicu proljeću. Ovaj mjesec još zovu lažac ili lažak jer voli lagati i biti prevrtljiv po svojim vremenskim prilikama.
Obilježavaju ga izmjene hladnih i toplih dana, a kako se mjesec bude bližio kraju, topla razdoblja će biti sve ćešća i trajnija. Premda je u narodu rečeno "Bolje da te ujede zmija, nego da te ožujko sunce ugrije", mart/ožujak je oduvijek rado očekivan mjesec. A kako i ne bi kada se priroda budi iz svoga zimskog sna, a čovjek na ovim prostorima prelazi na ljetno računanje vremena što pridonosi dužem dnevnom svjetlu.
U rimskom kalendaru Martius je bio prvi mjesec, nazvan po Marsu bogu rata jer se vjerovalo da je pogodan za vojne akcije i ratovanja. Prvi proljetni mjesec valja iskoristiti za boravak u prirodi, obavezno ubrati kiticu ljubičica i pokloniti nekome do koga vam je stalo. U martu se slavi Međunarodni dan žena, odnosno slave se ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. Stoga, ovom prilikom svim ženama čestitam njihov dan - 8.mart.
Svjetski meteorološki dan obilježava se 23. marta.

Prema narodnom verovanju, Baba Marta je oličenje proljeća, ponovnog rađanja, novih želja i neophodnosti sklada u prirodi i životu ljudi. Kada toga nema, ona na zemlju pošalje snijeg da opomene ljude da treba da pripaze na ponašanje
Koliko često ste u životu, naročito od starijih ljudi, čuli izraz Baba Marta, a da zapravo i ne znate šta to zapravo znači?! Riječ je o mitološkom biću čije je ime nastalo kao personifikacija mjeseca marta i njegove varljive prirode i nepredvidljivih meteoroloških prilika.
Baba Marta se zapravo u svakodnevnom govoru koristi za vremenske neprilike kada im za to nije vrijeme, a u upotrebi je gotovo kod svih slovenskih naroda.
Naime, u periodu krajem marta i početkom aprila vrlo često iznenada znaju da zapušu vjetrovi i padne snijeg kada mu vrijeme nije, te se za takve vremenske prilike upotrebljava jednostavan izraz - "Baba Marta".
Ime Babe Marta nastalo je po mjesecu martu, odnosno rimskom bogu rata - Marsu. Ona je oštra i okrutna po njemu, a topla i razdragana po proleću koje najavljuje.

Mart/Ožujak je u narodu, uprkos naglim vremenskim promjenama, rado očekivan mjesec. Prema kalendaru, u martu/ožujku "službeno završava zima i započinje proljeće … Zbog nepostojanog vremena, kad hladnoću naglo smijeni toplina, a nju opet naruše snijegovi i mrazovi, čini se da je ožujku primjereno ime 'lažac', jer je riječ 'laž' u korijenu naziva za treći mjesec u godini." (Mr. Milan Sijerković) "Ožujak ima puno imena: ožuljak, marač, lažak. Ožuljak zovu, jer se u ovu mjesecu žulja (pojide) ono što je priteklo sičnju i veljači. Zovu ga lažak, jer je lažljiv i prevrtljiv.“ (Fra Silvestar Kutleša)
Budući da je ožujak prelazni mjesec godišnjih doba ili, kako napisa Milan Sijerković, "ugodna najava proljeća", pročitajmo što nam je o njemu već odavno kazao "stari pametni svit."
-Bolje da te nije, nego da te martovsko sunce grije.
-Ne sadi što nije za pojest (ako ne prodaš, neće propast, pojest će se).
-Ako te ožujak miluje, travanj te bije.
-Ako je ožujak topao, u travnju ćeš navući rukavice.
-Tri bure, (7., 17. i 27.) ako se ožujku ne ispušu, oće o Petru (29. VI.), Iliji (20.VII.) i o Velikoj Gospi (15. VIII.).
-Kišni ožujak - mršava ljetina.
-Ožujska grmljavina ne donosi mraza.
-Zubato (zimsko) Sunce.
-Ne da se vremenu (nema poboljšanja).
-Otvorilo se nebo.
-Ako u ožujku kukavica kuka i roda klepeće, bit će toplo proljeće.
-Dobro se proljeće iz rana poznaje.
-Sad ne mrkne, nego sviće (duži dani).
-Kokoši što se u marču legu, obilno nose jaja.
-Prašina marta vrijedi zlata.
-Ako jazavac ostane u jami, zima se neće stišati.
-Ako zima ne ubode rogom, hoće repom.
(iz: Pučke izreke o vremenu/ Ante Čelan Gaganić)

(spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen