Mittwoch, 13. März 2019

Fazlija Hebibović - Sjećanja 1976.

Lokner i Jadranko Fink pobjednici skokova, Mujić trener Veleža, Dani Teatra mladih, novih 4.000 telefonskih priključaka
Iz moje bogate sehare objavljenih tekstova tokom 46. godišnje novinarske karijere pokušavam vratiti davno izgubljeno vrijeme i događaje koji su u to vrijme obilježili zbivanja u Mostaru.

Ljudi – laste nad Neretvom
U prisustvu više od 20.000 gledalaca, među kojima je bilo dosta stranih turista, u Mostaru su održani skokovi sa Starog mosta. Ovogodišnje takmičenje okupilo je 40 skakače na noge i glavu iz Mostara, Banja Luke, Prištine i Sanskog Mosta.
U disciplini skokova na noge učestvalo je 20 skakača. Prvo mjesto i nagradu od 2.000 dinara osvojio je Jadranko Fink iz Mostara. Drugo mjesto pripalo je veteranu Mati Zeleniki iz Mostara, a treće takmičaru iz Prištine Fuadu Fazliji.
Najbolji skakač na glavu je Anton Lokner iz Banja Luke. Njegova dva skoka oduševila su sve prisutne. Drugi je njegov sugrađanin Asim Džaferagić, dok su treće mjesto podijelili Jadranko Fink, Dragan Zovko i Omer Hasanbegović svi iz Mostara.
Ovogodišnje skokove uspješno je organizovalo Društvo sportova na vodi “Neretva” iz Mostara, dok je pokrovitelj bilo Opštinsko udruženje SUBNOR-a Mostar. (27.7.1976.)

 Muhamed Mujić trener Veleža
 Fudbaleri mostarskog Veleža, koje mnogi ubrajaju  u najveće favorite predstojećeg prvenstva, dobili su novog trenera. Za glavnog učitelja “Rođenih” postavljen je Muhamed Mujić, najbolji fudbaler koga je Mostar ikad imao.
Ovo je juče na konferenciji na novinare saopštio Junuz Aršinović, novoizabrani predsjednik Izvršnog odbora Konferencije Veleža.
Novom treneru Mujiću, u radu će pomagati Bruno Repar, Žarko Barabrić i Pero Radonjić. (3.8.1976.)


 Dani Teatra mladih
 Od 20. do 31. oktobra, u Mostaru će se održati Dani Teatra mladih, koji već treću godinu djeluje pri OK SSO.
Pozivi za učestvovanje upućeni su Kazalištu mladih u Zagrebu, Pionirskom dramskom studiju pri Radio Beogradu, Omladinskom studiju iz Karlovca, Teatru Roma iz Skoplja, Amaterskom pozorištu “Neretva” iz Konjica, Amaterskom pozorištu RKUD “Abrašević” iz Mostara, Narodnom pozorištu i Pozorištu lutaka iz Mostara.
Teatar mladih iz Mostaar predstaviće se publici sa svojih šest predstava.
Pored pozorišnih predstava i izložbe, koja će trajati dvanaest dana, održaće se i veče songova i takmičenje recitatora amatera.
Za vrijeme trajanja ove kulturne manifestacije, održaće se razgovori na teme: repertoar pozorišta za djecu i omladinu i značaj razvijanja kreativnosti kod djece i omladine. (5.8.1976. godine)

Novih 4.000 telefonkih priključaka
U toku ove godine, Mostar treba da dobije 4.000 novih telefonskih priključaka, čime će broj telefona dostići 14 hiljada. Tako će Mostar ući u grupu gradova sa najboljom telefonskom vezom.
U toku prošle godine, Preduzeće PTT saobraćaja Mostar, koje djeluje na području 13 opština Hercegovine, investiralo je u proširenje i modernizaciju PTT kapaciteta 38,5 miliona dinara. Izgrađena je i nova zgrada telekomunikacija u Mostaru, gdje će uskoro useliti poluelektronska telefonska centrala. Očekuje se da će centrala biti montirana i puštena u rad krajem godine.(14.8.1976. godine)
(NovaSloboda.ba)

(fotografije: arhiva cidom, spagos)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen