Sonntag, 24. März 2019

Mala ljepotica






Jedan čudan praznik, za koji skoro niko ni ne zna, obilježava se 27. februara.  Tačno na ovaj praznik, Svjetski dan polarnih  medvjeda, zoološki vrt u Berlinu je objavio prve fotografije još uvijek bezimene, nedavno rođene bebe bijelog medvjeda. Mala medvjedica je rođena 1. decembra. Sredinom marta, djevojčica se sa svojom majkom Tonjom prvi put pojavila javno.
Od kako je ovdje rođeni medvjedić po imenu Knut postao svjetska medijska zvijezda još 2006. godine, svaki zoološki vrt na svoj način proslavlja sličnu bijelu prinovu. Svi se nadaju da će novorođenoj djevojčici sa istoka biti bolje nego njenom bratu po imenu Fritz, koji je nakon rođenja 2017. godine živio samo četiri mjeseca.
Dvanaest zooloških vrtova u Njemačkoj drže Ursus maritimus, kako se polarni medvjedi nazivaju naučno. A u stvari, bolje bi mu odgovaralo ime morski medvjed, jer se to bolje uklapa u njegovu životnu okolinu. Pošto ledena kapa Arktika nestaje sve brže, sa njom nestaju i izvori hrane polarnih medvjeda, jer oni svoju hranu love najčešće na rubu ledenih površina.
Posljedice: Gladni polarni medvjedi hranu traže na kopnu, i tamo nalaze leševe i otpad koje ljudi ostavljaju iza sebe. Tamo bi se polarni medvjedi uskoro mogli sresti sa svojim rođacima smeđim medvjedima, Ursus arctos, kako se stručno nazivaju ti arktički medvjedi.
Na tamošnjim prostorima već su primijećeni mješanci, nastali nakon sličnih iznenadnih susreta.
(focus)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen