Donnerstag, 14. März 2019

Kad je nekom suđeno...









Nevjerovatan događaj se desio pred obalama Južne Afrike, kada je kit usisao jednog ronioca, a samo nekoliko trenutaka iza toga ispljunio ga van.
Sve ovo se desilo Raineru Schimpfu (51), direktoru Dive Export Toursa, kada je sa svojim timom ronilaca krenuo da dokumentuje kretanje jednog velikog jata sardina ispred luka Port Elisabeth, istočno od Kapetowna.
Schimpf i njegov tim su se nakon dolaska na otvoreno more, 25 nautičkih milja od obale, podijelili u dvije grupe, snimajući događaj u kome su, pored mnoštva morslih ptica, učestvovali pingvini, tuljani, delfini, kitovi i morski psi. Svi oni su pratili ogromno jato sardina, nastojeći da svaki za sebe uzme što veći dio plijena. Jedna ekipa je bila u vodi, druga na brodu, i svi su snimali dešavanja svojim kamerama, iz svog ugla.
A onda se desilo: Schimpf je u jednom momentu, sa mnoštvom sardina bio usisan u usta kita. Kasnije je Schimpf rekao da je upravo snimao jednu ajkulu u lovu, kada je oko njega odjednom sve postalo mračno. Osjetio je kako veliki kit hvata njegovo tijelo.
„Mogao sam osjetiti pritisak na bok, ali u takvim trenucima nemate vremena za strah. Sve što sam činio, bilo je po instinktu. Zadržao sam dah, računajući da će kit zaroniti dublje i tek tamo me ispustiti vani”,
Sve to se dešavalo pred očima i kamerama njegovih kolega, koji su posmatrali trenutke užasa.
Svega nekoliko trenutaka iza toga, Schimpf je bio izbačen vani, i mogao je neozlijeđen vratiti kolegama na brod.
Kit o kome je ovdje bilo riječi spada u vrstu pod nazivom Bryde, koji mogu da narastu od 12 do 14 metaradužine, težine od 16 do 25 tona, obično plove Atlantskim, Indijskim i Tihim okenamom, a mogu roniti do dubine od 300 metara.
Ako se kod nas kaže da je neko imao sreće koliko je težak, onda se sreća ovog ronioca može mjeriti težinom ovog kita.
(dailymail)
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen