Samstag, 30. März 2019

Taj čudesni svijet – Slike dana


NASA je u okviru programa „tihog“ nadzvučnog aviona razvila novu tehniku fotografije i po prvi put u interakciji sa šok talasima od dva jet aviona uspjela to da vizualizira.

Yuncheng slano jezero u Jinan kotlini u provinciji Shanxi u Kini, obuhvata površinu od 132 kvadratna kilometra. Crno blato na dnu jezera je dobro za kožu. Zbog toga se ovo jezero naziva „Kinesko mrtvo more“.

Svjetski motociklistički prvak Marc Marquez iz Rapsol tima pokušava da ustane na noge nakon pada sa motora. U četvrtom slobodnom treningu na Losail Circuitu u Kataru, ovo je bio njegov drugi pad istog dana..

Nakon nestanka struje prethodnih dana u Caracasu u Venecueli, došlo je i do prestanka snabdjijevanja građana vodom za piće. Nadzorne službe su pokušavale ljude odvratiti od pokušaja zahvatanja  vode iz oštećenog vodovoda. Belaj za belajem u Venecueli.

Jednom ribaru iz Banda Aceha u Indiji isplatio se ribolov. Bez imalo napora nosi tunu sa žutim perajama u skladište, na vaganje. Sigurno će mu donijeti dobru zaradu.

Svijetom su se prethodnih dana širili protesti omladine protiv zagađanja okoline. Na demonstracijama u Rimu, demonstranti su nosili plakat sa slikom šesnaestogodišnje Šveđanke Grete Thunberg, aktivistkinje koja se angažovala za zaštitu klime i važi kao predvodnica najnovijeg talasa protesta.

Djeca koja pate od cerebralne paralize slave svoji Holi Fest, kojeg je organizovala Trisha fondacija, koja se specijalizovala za pedijatrijsku njegu. Praznik boja Holi održava se svake godine tokom punog mjeseca u mjesecu Phalguna po hinduističkom kalendaru.
(web)
Smail Špago


(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen