Samstag, 16. März 2019

Svijet i u svijetu svašta – Slike sedmice


U Hahnweileru, pokrajina Rheinland-Pfalz u Njemačkoj, vidljivi su rezultati olujnog nevremena, koje je prethodnih dana zahvatilo ove krajeve. Dijelovi vjetroturbine vise na kućištu, a olupine su letjele nekoliko stotina metara uokolo.

Karneval je bio i prošao. Ostaju slike. Jedan politički eksponat sa figurom britanske premijere Theresa May prošao je tokom karnevalske povorke u Düsseldorfu, koji je bio vrhunac kanevalskog slavlja.

U Allahabadu u Indiji, jedan pristalica indijskog božanstva Shiva nastupio je tokom „Shiv Barata“ simboličnog vrhunca procesije božanstva, sa jednim pitonom. Svake godine tokom proslave u ovaj grad dođu stotine hiljada vjernika.

Kao i svake godine, u Rio de Janaeiru sa veličanstveno šarenim i raskošnim kostimima održan je karneval, jedan od najvećih praznika na svijetu. Uz vatromet je otvorena velika parada pred očima hiljada turista i mještana.

Veličanstveno šareni i raskošni kostimi su vidljivi na svakoj fotografiji sa kanevala u Riju.

Svake noći karnevala u Riju je bilo burno. Ova veličnstvena zabava traje punih šest dana i noći. Svake večeri se održava karnevalska povorka koja traje deset sati.

U Pragu, u Češkoj, održava se Međunarodni šahovski festival. Možda je najbolja reklamu za događaj predstavljala fotografija iz tramvaja, tokom vožnje ulicama Praga, u kome su partiju šaha odigrali Thai Dai Van Nguyen, šahovski velemajstor iz Češke i jedan dječak.

Kriza u Venecueli najbolje je vidljiva na slici iz Caracasa, glavnog grada, na kojoj se vide novinari kako koriste svoje mobitele tokom nestanka struje u ovom gradu. Madurova vlada vjeruje da je uzrok tome cyber napad iz SAD. Nestanak struje je skoro potpuno paralizovao ionako ograničeni javni život u zemlji.
(web)
Smail Špago
(NovaSloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen