Mittwoch, 11. November 2015

Zagrijavanje za baraž: Treća sreća u trećem pokušaju

IMG_5264
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine 13. i 16. novembra igra protiv Irske dodatne kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2016. godine, a to će nogometašima BiH biti treći pokušaj da putem baraža izbore učešće na velikom takmičenju.
U prethodna dva pokušaja, najbolji bh. fudbalski tim bio je neuspješan, a oba puta bolji su bili Portugalci.
Prvu priliku da putem baraža osigura plasman reprezentacija je imala u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. U prvoj utakmici, Portugal je u Lisabonu pobijedio s 1:0 golom Brune Alvesa, što je reprezentaciji BiH, koju je s klupe vodio Miroslav Blažević davalo veliku šansu da izbori prvo učešće na velikom takmičenju. Ali, u revanš susretu u Zenici Portugal je ponovo slavio s 1:0, a strijelac je bio Raul Meireles.
U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2012., BiH je ponovo zauzela drugo mjesto u grupi i morala je igrati dodatne kvalifikacije, a voljom žrijeba za protivnika je i taj put dobila selekciju Portugala.
U prvom meču u Zenici nije bilo golova, a Portugal je u revanš susretu u Lisabonu slavio s ubjedljivih 6:2. Golove za BiH, koju je s klupe vodio Safet Sušić, postigli su Zvjezdan Misimović i Emir Spahić.
Priliku da selekciju BiH prvi put odvede na Evropsko prvenstvo imat će Mehmed Baždarević, koji je ekipu preuzeo u trenutku kada je ostala s minimalnim šansama da osvoji treće mjesto u grupi. Ali, nanizao je pet pobjeda u šest utakmica i tako vratio ekipu u igru za plasman na Euro.

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen