Samstag, 21. November 2015

Big Jake: Najviši živi konj na svijetu









Big Jake je, prema Ginisovoj knjizi rekorda, najviši konj na svijetu. U Ginisovu knjigu rekorda upisan je 2010. godine, i još drži ovaj rekored. Visina konja mjeri se od zemlje da vratnog grebena, a kod Big Jakea je izmjereno tačno 210,2 centimetra. Težina mu iznosi 1.179 kilograma, a dnevno pojede jednu i po balu sijena i 40 kilograma zobi. Podignute glave njegova visina iznosi ponosnih 3 metra.
Belgijski ždrijebac Big Jake nalazi se na farmi familije Gilbert u američkoj državi Wisconsin.
Uprkos njegovoj visini i izgledu, Big Jake je veoma nježan i rado se igra sa posjetiocima.
Prethodnik Big Jakeu u Ginisovoj knjizi rekorda je bio konj po imenu Remington, visine 201,9 centimetara. Inače, kako je zabilježeno, najveći konj na svijetu je bio Shire Horse, visine 219 centimetara, koji je živio sredinom devetnaestog vijeka. Međutim, tada nije bilo Ginisove knjige rekorda.
Naravno, ovo nije najviši konj na svijetu. Sigurno postoje i veći. Međutim, za upis u Ginisovu knjigu rekorda potrebna je velika papirologija, što mnoge vlasnike odbija od prijave. Samo mjerenje se vrši dva puta, jednom bez potkovica i drugi put sa potkovicama. Sve se bilježi fotografijama i video snimcima, uz potvrdu svjedoka da je sve bilo korektno, kako bi se unijelo u knjigu rekorda. Zbog ovako velike velike ceremonije i papirologije mnogi oklijevaju sa prijavom svojih konja.
Za poređenje, napomena, naš Bosanski brdski konj ima prosječnu visina grebena između 130 i 140 centimetara, a težina mu se kreće između 300 i 400 kilograma.
Smail Špago
(Novasloboda.ba

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen