Freitag, 6. November 2015

Stolica protiv bolova u leđima

ns altwork stolica
U vremenima kad se sve više i više vremena provodi za kompjuterom, od kuće do radnog mjesta, sve više je onih koji se žale na bolove u leđima. Razlozi, dugotrajno sjedenje na stolici, nikakvo kretanje u toku radnog vremena i neodgovarajući, neprirodni položaj pojedinih dijelova tijela u dužem vremenskom periodu u toku dana.
Troškovi nastali zbog odsustvovanja s posla i liječenja, samo od oboljenja leđa, u Njemačkoj se procjenjuju na 20 milijardi eura godišnje. U tom smislu je Apple šef prije nekoliko mjeseci dao izjavu: „Sjedenje je nova vrsta raka”, što je izazvalo veliku pažnju.
Iz američke firme Start up Altwork vjeruju da na globalnu pojavu bolova u leđima imaju odgovarajuće rješenje. Ljudi bi ubuduće više posla trebali raditi u ležećem položaju.
Zvuči nam poznato, iz najbližeg komšiluka. Ležiš i radiš!
Oni su ovih dana pokazali njihovu „Altwort station”, kako su nazvali jednu multifunkcionalnu fotelju, sličnu onoj koja se nalazi na komandnom mostu amaeričkog Enterprisea. Altwork može mnogo više od osvajanja dalekih svjetova. Ona omogućava, prije svega, ono što fizioterapeuti i ortopedi zahtijevaju od svojih pacijenata. Što češće mijenjeti položaj tijela.
U ovoj „fotelji” može se ležati, sjediti i nešto između toga, a uz to i raditi. Željeni položaj tijela se postiže pritiskom na dugme. Da pri tome maus i tastatura ne bi skliznuli sa stola, pričvršćeni su magnetom. Stolica, uz to, nudi još niz ekstra dodataka, kao što su nasloni za noge i leđa, koji se mogu prilagoditi željenom položaju. Sve to se postiže pritiskom na dugmad upravljača, a može se i memorisati, da radi samo od sebe.
Stolicu su već testirali novinari iz nekih redakcija i prema njihovim izvještajima ostali su iznenađeni kako je ugodno kucati tekstove u ležećem položaju U suštini, radi se o pozicijama koje opuštaju tijelo i mišiće. Ono su čak utvrdili da je potpuno tačno ono što su rekli tvorci stolice da se produktivnost može povećati u ležećem položaju.
I na kraju o cijeni. Povoljna sigurno nije. U Americi se sada nudi po cijeni od 3.900 dolara, što je oko 3.500 eura, samo za kupce koji se za kupovinu odluča u ovoj fazi. Kada od polovine godine kompletna stanica bude u prodaji, cijena će joj biti 5.900 dolara.
Prilično mnogo za samo jednu „stolicu” u birou, a relativno malo za one koji ne bi žalili platiti bilo koju cijenu, kad ih uhvate leđa.
(izvor:welt)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen