Donnerstag, 26. November 2015

Socijalne mreže nisu realni život


Essena O’Neal: Razaračica igre

Nekadašanji instargram model Essena O’Neal (19) pokazala je šta je pogrešno na internetu.
Ova godina će ona upamtiti jer je zaključila da radikalno promjeni njen život. A njen život je sve do nedavno uizgledao sasvim dobro. Ali ipak nije sve teklo kako treba. Pod ovim «promjenila život» ne znači da je njen biro digla u vazduh, ili zapalila niz kuća u ulici, niti je napustila familiju, niti promijenila mjesto boravka.

Ona je jednostavno izbrisala sva njena konta na socijalnim mrežama. Opa!!

Pobrisala je snapchat u kojem je imala u prosjeku 60 hiljada posjeta.
Povukla se sa Tumbler gdje je imala 250 hiljada sljedbenika.
Pobrisala je 2 hiljade fotosa na instagramu, gdje je imala 570 hiljada abonenata.
Sve je ovo objasnila na jednostavan način «Socijalne mreže nisu realni život».

Kroz to što je učinila, postala je još poznatija. Ne kao instagram model nego kao rafinirana odmetnica. Kao razarač igre. Ona koja kvari igru.
Kako je čudan taj svijet u kome je ona radikalno briše svoj život, a na internetu mjenja opise ispod slika? Kakav je to čudni sijet u kome se vodeći lik postaje u sukobu kutura. Protiv selfie-sebičnosti. Protiv površnosti. Protiv činjenice da se uz pomoć socijalnih mreža pokušavaju početi ravolucije, i stvara mišljenje, bez imalo patetike, da bi se tako mogao poboljšati svijet. A uz to i pogledati jednu epizodu serije «Moderna familija».
To što je Essena O'Neal privujlala toliko pažnje ne znači ništa drugo nego da se pravila igre koja diriguju socijalne mreže moraju staviti pod upitnik.
Stalno upoređivanje i ovisnost o stalnoj pažnji, samopredstavljanje i fiksiranje na broj sljedbenika i broj lajkova. Kako se jedan takav izum za mjerilo socijalnog statusa može dovesti do degenerisanja?
A šta sada radi Essena? Pokrenula je vlastitu web stranicu na koju postavlja svoja videa i poeziju. Objavljuje tekstove u kojima objašnjava koliko je zaradila novca pokazujući svoje slike u bikiniju. A za njene sljedbenike, bila je figura o kojoj su maštali, dok je za industriju bila tek samo interesantan lik za reklamu.
Istovremeno se na internetu pojavio jedan forum na kome diskutju ljudi koji su poništili svoj konto na instagramu, ili na nekoj drugoj socijalnoj mreći, iznoseći uz to podatke koliko su vremena svoga života gubili na tim stranicama.
Opšti zaključak: socijalne mreže ne čine nikoga sretnijim. Socijalne mreže samo povećavaju komplekse. Jedna nova generacija upravo uči kako u životu nije isto biti omiljen i biti voljen. Jedno od toga se u životu ne treba a drugo treba. Ne mora se krenuti putem kojim je otišla Essena. Mora se početi živjeti.
A to je jedna nova stara priča.

(izvor:spiegel)
novasloboda.ba



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen