Dienstag, 10. November 2015

Dubai: Plutajuće vile


Četiri kilometra pred obalama Dubaija nalazi se ovaj san snova. Kroz stakla podruma mogu se posmatrati morski konjići.
Ukupno 42 ovakve vile trebale bi biti završene do kraja 2016. godine.
Kada dani kod nas postanu kraći i hladniji, pustinjska grad Dubai postaje sve interesantniji, svaki put sa njegovim kontrastnim programom. Nove znamenitosti iz grada superlative, jedan perfektni city trip sa pogledom na more.
Ovo vrijeme je najbolje za posjetu ovoj metropoli blještavila. Između novembra i marta ovaj pustinjski grad se ohladi na one naše ugodne ljetne temperature. Zbog toga Evropljani i zadržavaju hladnu glavu tokom tumaranja kroz Dubai, grad u kome divljenje postaje jedno trajno stanje. Neboderi budućnosti, svijet visokih tornjeva, hotelske palate kao iz bajke, gigantski prodajni centri, termoparkovi ala Holly- i Bollywood. Ovdje se čini da je sve moguće.
Dubai je ovisnik o luksuzu, o pulenciji, i uvijek nečim novim, sa megalomanski djelujućim superlativima, pa bio to največi karusel na svijetu, ili kao što su ove, skoro pred završetkom, nove plutajuće vile, jedan ekstravagantni projekat. Ne ostvaruje se ni ovdje baš svaki zamišljeni projekat, ali kako se bliži Expo 2020, koji će se održati u Dubaiju, završava se sve više novih objekata, pogotovo onih koji nude raznolik noćni život i provod, vitalne umjetničke scene, internacionalni festivali. Emirati se otvaraju i važe, kao umjereno tolerantni. Od 2,4 miliona stanovnika, koji sada žive u ovoj zemlji, samo 15 procenata su domaći. Međutim, u vrijeme ramazana, mnoge trgovine i barovi ostaju zatvoreni.
(izvor:focus)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen