Sonntag, 22. November 2015

Rijetka „zanimanja“: Postao otac po 108. put



Holanđanin Ed Houben (46) ima jedno veoma rijetko „zanimanje“. Ovih dana, postao je otac po 108. put. Zanimanje: donator sperme.
Međutim on spermu ne ostavlja anonimno, u nekoj „banci sperme”, kako je to danas uobičajeno u svijetu. On stvarno spava sa ženama, koje imaju neispunjenu želju da dobiju dijete. Do sada mu je to uspjelo tačno 108 puta. A što je u sveme tome najinteresantnije, on lično poznaje svako dijete koje je „napravio”.
Za neke ovo izgleda kao posao iz snova. Međutim, on za izvršene usluge ne uzima novac, a nema straha ni od zahtjeva za alimentacijom.
Najveći broj djece začet je na prirodan način. On se mjesečno sastaje sa osam klijentkinja, a uz to ima bezbroj poziva. Iako bi se to moglo na prvi pogled pomisliti, „donator” ne izgleda kao neki veliki filmski ljubavnik. Ovim poslom počeo se baviti prije 13 godina. Sve je počelo skučajno, kada je upoznao jedan par koji nakon dugo godina zajedničkog života nikako nisu mogli dobiti dijete. To je bio momenat u kome je odlučio početi donirati spermu.
Ono što Ed radi, u njegovoj zemlji nije zabranjeno, ali je povezano sa dosta rizika. On sebe redovno kontroliše i za svoje zdravstveno stanje potkrepljuje certifikatima, posebno na HIV i spolne bolesti. Isto to zahtijeva i od svojih „mušterija”. Ne pravi nikakve ugovore o plaćanju usluga. Ako neka od žena želi da se on upiše kao otac njenog djeteta, on to rado čini. Sva prava i obaveze u ovom „poslu” stranke zaključuju usmeno. S nekim ženama je spavao više puta dok nisu ostale trudne. Čak je imao slučajeva, da i nakon nekoliko godina održavanja veze sa nekom ženom, istoj nije pošlo za rukom da zatrudni
„Sve što radim, bazira se na povjerenju i pri tome nikad nisam bio prevaren”, kaže Ed, dok je na svom mobitelu gledao sliku 108. djeteta po redu.
(izvor:GQ)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen