Donnerstag, 19. November 2015

Nebeski svod na asfaltu

ns Eindhoven biciklisticka staza
U zadnje vrijeme, novotarije slične vrste dolaze nam kao po pravilu iz Holandije. Ovog puta je holandski dizajner Daan Roosegaarde želio kombinovati sigurnost i zaštitu okoline sa estetikom. „Tehnopoezija“ je naziv za pametne biciklističke staze, koja podsjeća na djela Vincenta van Gogha.
Biciklistička staza nalazi se u jednom predgrađu Eindhovena, svjetleće tačke po putu, kao u poznatoj slici ovog umjetnika „Zvjezdana noć – Starry Night“. Dizajner je stazu napravio kao „weg to toekomst“, ili prevedeno „put u budućnost“, a staza ima čak po dvije trake u svakom pravcu.
Pametni putevi, inteligentne ulice budućnosti, omiljena su tema Roosegaarda, a da to u bliskoj budućnosti može postati stvarnost, govori rezonanca koju je svojim ludim idejama izazvao ovaj mladi Holanđanin.
Njegove pametne ulice će se uskoro, po već utvrđenom rasporedu, pojaviti u Davosu, Shanghaiju, Pekingu, Sao Paolu. Ovake slike su se već pojavile na naslovnicama časopisa.
Van Goghova „Zvjezdana noć“ nastala 1899. godine, inspirisala je mnoge umjetnike do sada. Sada je Roosegaard tu sliku primijenio za stazu, tako što je na nju položio kamenčiće obojene svjetlucavom bojom. Zvjezdane mustre dolaze u talasima sa čitave površine staze, a rub staze svjetluca u ljubičastoj boji. Sve to sačinjava jednu artificijelnu, ali i gracioznu scenografiju, koja s stavlja u pokret snagom mišića. “
„Staza ima nešto poetski emocionalno, što biciklizamu daje jednu prijeteljsku ocjenu po okolinu”, stoji u komentaru ove ideje, a ostaje da se njena primjena vidi na novim stazama širom Evrope.
A sve ovo ide u prilog ljudskih intervencija u prirodi, kako bi gradovi i njihova okolina postali više prijateljski po klimu.
(izvor:zeit)
Smail Špago 
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen