Freitag, 13. November 2015

Hanoi: Plivati samo niz maticu

ns Hanoi plivanje niz vodu
Dan za danom, ponavlja se isto zujanje beskonačne kolona motora, mopeda i motorollera ulicama Hanoia. Oni su postali znak prepoznavanja ovog grada u Vijetnamu, ali i užas za turiste.
Nije neobično vidjeti moped natovaren sa šest gajbi pive, ili drvenom paletom pričvršćenom pozadi, sa raznim tovarima. S druge strane, može se vidjeti gotovo čitava familija smještena na motoru, tata, mama, a među njima uklještena djevojčica u svilenoj haljini. Ili, jedan par sa sela, koji pozadi na motoru nosi na prodaju svinjče koji skiči. A u isto vrijeme, dvije djevojke u mini suknjama i cipelama sa visokim štiklama sjede na motoru jedna iza druge. I još čitav niz mogućih i nemogućih slika.
Hanoi nije samo metropola Vijetnama, nego i metropola mopeda, motora i motorollera. Kao roj pčela zuje i bruje na stotine hiljada, a kolona je non stop u kretanju. Nema pauze. Izlaze iza svakog ćoška, uključuju se i isključuju iz kolone. Ovdje važe nepisana saobraćajna pravila. Sve je u neredu, ali opet u nekakvom redu. Moped je za Vijetnam ono što je za Evropu auto. A to se već može pročitati i u oglasima za posao, gdje se izričito naglašava da prednost imaju kandidati koji posjeduju moped. Vijetnam ima 90 miliona stanovnika i 37 miliona mopeda.
U Hanoiju, koji ima 7 miliona stanovnika, svaki drugi stanovnik ima neki dvotočkaš sa motorom. Mnogi čak imaju i po dva, jedan manji za grad, a drugi jači, za duže relacije.
Korištenjem motora nije se bitno redukovalo ispuštanje otpadnih gasova. Zbog toga, mnogi pored šljema, kao obaveznu opremu imaju zaštitnu masku, kojih ima u raznim bojama i mustrama.
Mnogi stranci, koji žive u Hanoiju, privikli su se vremenom na korištenje mopeda, i kako kažu, glavno pravilo je: „Gledaj samo šta se dešava ispred, a ne gledaj šta se dešava pozadi, niti gledaj u retrovizor”.
Za one koji su ljubitelji malo dužih relacija, na raspolaganju im je „Tura Ho-Chi-Mina”, duga 2 hiljade kilometara, preko koje su borci Vijetnama, tokom Vijetnamskog rata, nabavljali oružje.
Za one koji se nađu tamo, a ne mogu se odvažiti da se sami provozaju, na raspolaganju im stoji takozvani motor-taxy po cijeni od 5 hiljada Donga po kilometru, što iznosi oko 20 euro-centi, a oni koji su bolje upoznati sa lokalnim prilikama, preporučuju da se prije vožnje obavezno pogode i ugovore cijenu vožnje.
(izvor:welt)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen