Zelene čvrste glavice kupusa kao da pozivaju da je zadnji
čas za ukiseliti kupus. Sa ovim receptom nema greške.
Sastojci: 30 kg kupusa, 2 kg soli
PRIPREMA 1. Zreli kupus, čvrstih glavica, očistiti od oštečenih
listova i oštrim nožem izdubiti “korjen”. Napravljeno udubljenje ispuniti
solju.
2. Dno bačve posuti so i na to slagati posoljene
glavice kupusa, u prostore između glavica staviti čevtrtine kupusa ili po želji
još manje djelove. Ponekad znam izribati kupus, posoliti i s takvim izribanim
kupusom puniti plastične vrečice koje se moraju izbušiti i čvrsto zatvoriti, te
s takvim vrečicama se mogu ispuniti prostori između glavica kupusa, a kod
upotrebe nije ga potrebno više rezati.
3. Kad smo poslagali sav kupus, još dodatno posolimo sadržaj
bačve i dodamo vode da kupus bude gotovo sav u vodi. Ne treba biti sav jer će
se njegov volumen smanjiti pa će “sjesti” u bačvu u čemu mu pomažu utezi (
kamen, vrečice s vodom, flaše s vodom ). Prije stavljanja utega dobro je
staviti pritiskivač ( plastični, drvene letvice ).
4. Nakon nekoliko dana treba kupus prkontrolisati i dodati
vode, ako je potrebno, a u sljedećim danima skupljati pjenu koja se stvara na
površini vode. Ponekad je potrebno oprati i utege. Kupus spremljen na taj način
u dobrom prostoru može trajati do kasnoga proljeća ukoliko ga zbog visoko
vrijednih sastojaka i finoće prije toga ne potrošite.
Posluživanje Na masu kupusa dodaje se 2, 5 % soli, ali treba uzeti u
obzir i vodu koja se dodaje u bačvu. Neko u
bačvu dodaje zrna kukuruza, klinčića, lovora….
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen