Najbolji lijek jeseni
Koristi se kao sredstvo za ublažavanje kašlja i umirivanja
stomačnih tegoba
Dunja je vitaminska bomba jeseni i od davnina je poznata u narodnoj
medicini. Koristi se prije svega kao sredstvo za ublažavanje kašlja i
umirivanje stomačnih tegoba, ljekoviti dijelovi su joj plod, listovi i
sjeme, a posebno sok i sirup ploda.
Plod dunje obiluje vitaminima i mineralima. Sadrži vitamin C u velikim
količinama, zatim vitamin B1, B2, niacin, karoten, kalcij, magnezij, kalij,
bakar, natrij, cink, željezo, mangan, natrij, hlori sumpor. Pored toga, sadrži
i proteine, dijetalna vlakna i ugljikohidrate.
Sjemenke su njen najljekovitiji dio i kada odstoje u vodi, oslobađaju sluz
koja pomaže kod problema s kašljem. One sadrže i velike količine amigdalina,
naročito vitamina B17, koji ima antikancerogeno djelovanje. Sjemenke su bogate
i mastima, taninom, pektinom. šećerima, jabučnom kiselinom, emulzinom i
protidom.
Zahvaljujući taninu i sluzi, ova voćka povoljno djeluje na rad crijeva i
sprečava infektivne bolesti. Također, dunja sadrži i dosta pektina, koji
povoljno djeluje na krvni sistem, pomaže u snižavanju krvnog pritiska i pruža
zaštitu od radioaktivnog zračenja.
Dunjin sok liječi kašalj, astmu i dijareju, dok se pečena ili kuhana dunja
preporučuje anemičnim osobama, ali i za liječenje upala želučane i crijevne
sluzokože.
(avaz)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen