Samstag, 17. September 2016

Ove godine će sa Starog mosta skakati i najbolje svjetske skakačice






Red Bull Cliff Diving 2016: One se ne boje skočiti sa Starog mosta


Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo u subotu, 24. septembra po drugi put gostuje u našoj zemlji. No za razliku od prošle godine, kada smo u Mostaru gledali samo takmičenje muškaraca, ove godine će na Starom mostu nastupiti i najbolje svjetske skakačice.

Svjetsko prvenstvo za žene se održava od 2014. godine. U prethodne dvije sezone je uključivalo po tri takmičenja, a ove godine je prošireno na sedam stanica. Kvalitet se konstantno poboljšava, a po umijeću koje demonstriraju skakačice ne zaostaju za svojim muškim kolegama. U Svjetskom prvenstvu 2016 nastupa šest stalnih skakačica, a na svakoj stanici učestvuju i do dvije takmičarke s pozivnicom. Evo prvog dijela kratkih profila skakačica koje će nastupiti u Mostaru.

Rhiannan Iffland (Australija) Najveća senzacija Svjetskog prvenstva. Debitovala je na otvaranju sezone 2016 u Teksasu, gdje je nastupila s pozivnicom, i pobijedila. I tu se nije zaustavila. Sa tri pobjede iz četiri takmičenja ove sezone, okrenula je prvenstvo „naglavačke“, i trenutno je uvjerljivo vodeća u ukupnom poretku.

Rachelle Simpson (SAD) Aktuelna prvakinja, osvajačica Svjetskog prvenstva 2014 i 2015. Ovu sezonu je počela loše, ponajviše zbog problema s povredama. Ali na takmičenju u Polignano a Mareu (Italija) je napravila veliki povratak sa osvojenim trećim mjestom, tako da svakako nismo čuli sve od nje za ovu godinu.

Helena Merten (Australija) Sa 21 godinom, najmlađa je takmičarka stalne postave Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva ikada. Prvi put je nastupila u Teksasu 2015, sa pozivnicom, završivši kao šesta. Sezonu 2016 je otvorila trećim mjestom u Teksasu, i trenutno dijeli četvrtu poziciju u ukupnom poretku sa Rachelle Simpson.

Adriana Jimenez (Meksiko) U prvenstvu 2014 nastupala je kao takmičarka s pozivnicom, da bi završila kao treća u ukupnom poretku. Trenutno je šesta na tabeli prvenstva 2016, sa samo 10 bodova ispod četvrtoplasiranih Simpson i Merten. Već se penjala na pobjednički podij i od nje se uvijek može očekivati iznenađenje.

Sva dešavanja u prvenstvu pratite na www.redbullcliffdiving.com i Facebook stranici prvenstva.

(sportsport.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen