Donnerstag, 15. September 2016

Nije bilo nimalo romantično


Postoje dvije fotografije, koje su postale ikone Drugog svjetskog rata.
Na jednoj, ruski vojnik po imenu Jewgenij Chaladej, na vrh Reichstaga u Berlinu, 2. maja 1945. godine postavlja zastavu Sovjetskog saveza. Druga potiče od američkog fotoreportera Alfreda Eisenstaedta, a snimljena je 14. septembra 1945. godine u New Yorku. Na Times Squeru ljudi su slavili kapitilaciju Japana i kraj rata na Pacifiku. U slavljeničkoj euforiji jedan mornar je zagrlio jednu medicinsku sestru i poljubio je na sred ulice. Do danas nije tačno razjašnjeno ko su bile osobe sa slike, koja je kratko nakon što je snimljena objavljena preko čitave stranice časopisa Life.
Ukupno jedanast muškaraca i tri žene su se javilli sa tvrdnjom da su baš oni osobe sa slike.
Jedna od žena bila je Greta Friedman, rođena 1924. godine, porijeklom iz Beča, koja je pravovremeno izbjegla od holokausta, dok su njeni roditelji ubijeni od strane nacista. Greta je stigla u SAD 1939, a u septembru 1945. godine radila je kao medicinska sestra na Manhattanu u jednoj zubnoj oridinaciji. Zbog toga je nosila bijelu uniformu.
„To je tačno moja figura, i ono što sam imala na sebi, a posebno je to moja frizura, kakvu sam nosila toga vremena” kazala je jednom o ovoj fotografiji, tvrdeći da je ona medicinska sestra sa fotografije.
Ostalo je upitno, da li fotos stvarno prikazuje trenutak radosti. Prema današnjim mjerilima, to bi se prije moglo okarakterisati kao seksualna prinuda, ako jedan nepoznati muškarac na ulici ovako uhvati jednu ženu i poljubi je.
„To nije bilo nimalo romantično”, kazala je Grata Friedman o ovom prinudnom poljupcu.
Prije sedmicu dana, Greta Friedman, medicinska sestra sa Times Squera iz 1945. godine je preminula je u 92. godinei života.
(izvor:sdz)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen