Freitag, 16. September 2016

Ekstremni sport: Švedski aquathon



65 kilometara trčanja i 10 kilometara plivanja: Ötillö u Švedskoj su ostrva nade za sulude.
Od ostrva Sand pa do ostrva Utö je ukupno 75 kilometara, koliko iznosi ruta preko 26 ostrva u arhipelagu ispred Stockholma. Takmičari su opremljeni odijelima od neoprena, sa kapama za kupanje, po dvoje, vezani sa međusobno . Za Ötillö je potrebna izdržljivost, snaga i volja. Mnoga od 26 ostrva su jedva, ili nikako naseljena. Staze vode preko drveća i stijena, u pravom smislu te riječi.
Ötillö na neki način zvuči i mirno i pitomo. Na švedskom ta riječ znači Ö-till-Ö, sa ostrva na ostrvo. Ali, za takmičare, koji su prvog vikenda septembra startovali na ovoj čudnovatoj utrci, ta riječ bi, prije svega, značila: pakao. 65 kilometara mučenja prilikom trčanja, i uz to 10 kilometara plivanja u moru, u timu od po dvoje takmičara, vezanih konopcem, koji uz to trebaju preći svih 26 ostrva u arhipelagu, preko klizavih stijena, kroz šume bez puteva, boriti se sa visokim valovima i jakim strujanjem u morskoj vodi. Dužine plivačkih staza su i do 1780 metara, a staza za trčanje i do 19.700 metara. I ko prvi stigne do „Värdshusˮ, gostionice na ostrvu Utö, postaje svjetski prvak u plivanju i trčanju.
Ko je sve ovo smislio? Jedna grupa raspoloženih Šveđana, naravno. Sve je počelo 2002. godine nakon nekoliko rundi pića u gostionici „Utö Värdshusˮ. Od tada, trka svake godine dobija sve više na popularnosti, tako da je ove godine uz stazu bilo oko 230 hiljada gledalaca, a četrnaestosatna utrka praćena je preko live-stream na web stranici utrke.
Prije ove trke u Švedskoj, nešto slično se dešavalo u Engadinu, i na ostvrvima Schilly u Engleskoj, a slijedi utrka na „Thousand lakesˮ , Hiljadu ostrva u Mecklenburgu u Njemačkoj. Najavljeno je da će se slična manifestacija sljedeće godine održati na ostrvu Hvar u Hrvatskoj.
U trci u Švedskoj učestvovalo je 120 timova po dva takmičara, a na listi prijavljenih bilo je čak 700 timova. Naravno, šta bi ovakva trka bila bez prominentnih. Prošle godine ovdje je bila Pipa Middelton, koja je stala nakon 13 sati plivanja i trčanja, ali se i pored toga uspjela ispod vode smijati u kameru. Ove godine je učestvovao najpoznatiji švedski reper Petter Askergren i minhenski Faris Al Sultan.
Da bi se savladala ovako duga relacija, na snazi je moto trke: „Help each otherˮ, pomozite jedni drugima, tako da su se tokom trke vidjele mnoge ruke spremne za pomoć.
I na kraju. riječ dvije o pobjednicima. To su Jesper Mars i Mats Anderson, koji su postigli vrijeme od 11 sati i jednu minutu. Za poređenje, na prvoj trci je pobjednicima trebalo čak 24 sata, a na drugoj 21 sat. Među mješovitim parovima ove godine, pobijedila je takmičarka koja je prije samo tri mjeseca postala majka. Odmah nakon trke, požurila je da podoji svoju bebu.
Kako je na početku rečeno: ludost bez kraja.
(izvor:focus)
Smail Špagp
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen