...jedan lijep i jednostavan recept za ovo starinsko, ali veoma ukusno jelo...
Đulbastije: Star, ali ne i zaboravljen specijalitet
Stari, tradicionalni recept, koji su koristile naše nene.
Ovaj specijalitet je jako ukusan, ali je nažalost neko vrijeme malo
zapostavljen i zaboravljen. Da ne ostao zaboravljen, potrudili smo se da ga malo
oživimo i stavimo u eter. Stoga, bacite se na posao i napravite ovaj stari
yemek – Đulbastije. Uživajte :))
Sastojci:
– 500 gr mljevenog mesa
– 700 gr ribanog krompira
– 1 jaje
– 500 gr mljevenog mesa
– 700 gr ribanog krompira
– 1 jaje
– 2 glavice luka
– 1 cen bijelog luka
– 2 kasike brasna
– 2,5 dcl vrhnja za kuhanje
– 4 kasike mlijeka,4 dcl vode
– so,biber,vegeta
– ulje za przenje đulbastija
– 1 cen bijelog luka
– 2 kasike brasna
– 2,5 dcl vrhnja za kuhanje
– 4 kasike mlijeka,4 dcl vode
– so,biber,vegeta
– ulje za przenje đulbastija
Priprema:
1. U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk (i jedan i drugi), jaje, so, biber, vegetu i izribani krompir fino rukama dobro izmješati da se krompir izjednači sa mesom
1. U plastičnu zdjelu staviti mljeveno meso, isjeckani luk (i jedan i drugi), jaje, so, biber, vegetu i izribani krompir fino rukama dobro izmješati da se krompir izjednači sa mesom
2. Ugrijati ulje na tavi i praviti velike kao dlan
đulbastije i prepržiti sa obadvije strane da fino porumeni; preprzene stavljati
u tepsiju u kojoj cemo ih pec.
3. Kada smo ispržili đulbastije u to isto ulje staviti
brašno i pržiti dok ne požuti (kao zaprška) i dodati vodu i mlijeko i brzo
mješati da se sve fino izjednači i dodati malo soli, bibera i vegete da vam
bude pregusto (kao za palačinke).
4. Kada smo napravili zapršku preliti preko đulbastija u
tepsiji i posuti sa vrhnjem za kuhanje.
5. Rernu ugrijati na 220 stepeni i peći 45 min đulbastije.
Dobijete ovo divno jelo uz koje netrebate nikakv prilog.
(NAMIRNICE.BA)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen