Mittwoch, 6. April 2016

„Mostar moj grad“: Održana promocija prve knjige u Sarajevu



fotos:Ivo F. Raic

fotos Ivo F. Raic



fotosi iz arhive Hamice Ramića

Edicija „Mostar Moj grad”, cijeneći po utiscima, nakon održanih promocija prve knjige u Mostaru i Sarajevu, ima dvojako značenje. Za starije generacije to je svojevrsni album sjećanja, a za mlađe generacije trebala bi postati udžbenik po kojem bi se ubuduće trebao graditi zajednički život u gradu na Neretvi.
Sarajevska promocija održana je u prekrasnom ambijentu ateljea „Figure” u Sarajevu u prisustvu velikog broja posjetilaca, među kojima su bile ličnosti iz svijeta društvenog i javnog života. Promociji su između soatlih prisustvovali general Jovan Divjak, glumci Josip Pejaković, Vesna Mašić, Zijah Sokolović, reditelj Nedžad Begović, Mirjana Jančić...itd...
Veče je rječju i muzikom spojila dva grada – Sarajevo i Mostar. Promotori su nadahnuto i emotivno govorili o knjizi „Mostar moj grad”, prvoj u ediciji koju su pokrenule izdavačke kuće „Rabic” iz Sarajeva i “IC štamparija” iz Mostara. Promociju je priredio urednik edicije Hamica Ramić.
O knjizi su nadahnuto govorili Slobodan Stajić, novinar, putopisac i autor nekoliko knjiga iz dalekih zemalja i književnik Ibrahim Kajan, koji je naglasio kako je na već na korici prvog izdanja pronašao da je ediciju neko nazvao „istinskom čitankom o Mostaru”, sa naglaskom kako ova prva knjiga treba da bude podsticaj prema novim knjigama.
Izdavači su tom prilikom naglasili kako će nastojati da se nove knjige pojavljuju u polugodišnjem ritmu, a koliko će ih biti, zavisiće od interesovanja čitalaca.
Urednik Hamica Ramić je tom prilikom istakao da će koncept svih budućih knjiga iz ove edicije ostati isti, te da će svaka nova knjiga biti zbirka tekstova o Mostaru iz njegove starije i novije istorije, o poznatim građevinama, simbolima, doživljajima putopisaca, te o poznatim i uglednim pojedincima iz različitih oblasti života Mostara.
U prvoj knjizi nalazi se više od dvadesetak tekstov,a čiji su autori Derviš-paša Bajazidagić, Husein Čišić, Branko Nadilo, dr. Hazim Šabanović, Ibrahim Kajan, prof. dr. Šimun Musa, Robert Michel, Tibor Vrančić, Miloš Crnjanski, Mugdim Karabeg, Vladimir Isaić, Sergej Lukač, Dragan Miladinović, Mišo Marić, Ranko Bajić, Drago Marić, Hamica Ramić, Bogdan Bogdanović, dr. Enisa Gološ, Roko Markovina i Alija Kebo.
Promociju je muzičkim nastupom obogatio Mustafa Šantić.
Na kraju promocije prisutnima su se obratili i izdavači Goran Mikulić, vlasnik i direktor „Rabica” i Ibro Rahimić, direktor „IC štamparije”, uz vidan naglasak kako je ovo pomalo nostalgična priča o romantičnom Mostaru, koji to, posljednjih dvadesetak godina, više nije.
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen