Kao glavno jelo, ili kao prilog, prasu je moguće koristiti
na više načina. Izuzetno je bogata vitaminima. Na svom jelovniku imali su je i
stari Egipćani.
Prasa ima fin
ukus u pirjanu, u salatama, ili jednostavno, kao prilog uz meso ili ribu.
Bijelo-zelene
štange, koje pored nazva prasa nose nazive poree, poriluk, praziluk je neobično
zdrava, što je poznato u narodu, ali i potvrđeno i u potrošačkim informacijama
i zdravstvenim izvještajima.
Sadrži mnogeo
vlakana, bogata je folnom kiselinom, koja je veoma bitna za rast razvojnih
procesa u organizmu. Bogata je vitaminima E, B1, B6 i C. Osim toga sadrži
mineralne materije kao što su kalijum i kalcijum. A na osnovu izvještaja, 100
grama prase sadrži 24 kalorije. Uzrok neobičnog mirisa i ukusa prase je alicin,
jedno sumporno jedinjenje koje djeluje antibakterijski i antioksidno, i tako
štiti ćelije u organizmu od slobodnih radikala.
Istorijski
gledano prasa ima značenje kao “povrće snage”, a jeli su je vrlo rado u starom
Egiptu, kao i u Rimu.
(izvor:KR)
Keine Kommentare:
Kommentar veröffentlichen