Mittwoch, 6. April 2016

Prasa


Kao glavno jelo, ili kao prilog, prasu je moguće koristiti na više načina. Izuzetno je bogata vitaminima. Na svom jelovniku imali su je i stari Egipćani.
Prasa ima fin ukus u pirjanu, u salatama, ili jednostavno, kao prilog uz meso ili ribu.
Bijelo-zelene štange, koje pored nazva prasa nose nazive poree, poriluk, praziluk je neobično zdrava, što je poznato u narodu, ali i potvrđeno i u potrošačkim informacijama i zdravstvenim izvještajima.
Sadrži mnogeo vlakana, bogata je folnom kiselinom, koja je veoma bitna za rast razvojnih procesa u organizmu. Bogata je vitaminima E, B1, B6 i C. Osim toga sadrži mineralne materije kao što su kalijum i kalcijum. A na osnovu izvještaja, 100 grama prase sadrži 24 kalorije. Uzrok neobičnog mirisa i ukusa prase je alicin, jedno sumporno jedinjenje koje djeluje antibakterijski i antioksidno, i tako štiti ćelije u organizmu od slobodnih radikala.
Istorijski gledano prasa ima značenje kao “povrće snage”, a jeli su je vrlo rado u starom Egiptu, kao i u Rimu.
(izvor:KR)



Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen