Mittwoch, 27. April 2016

Balkan Rivers Tour stigao u Mostar: Veslima upozorili na ugroženost ljepotica Neretve i Bune




Poslije Save i Soče u Sloveniji, Zrmanje u Hrvatskoj te Une i Sane, Balkan Rivers Tour je stigao na rijeku Neretvu. Roku Rozmanu, bivšem slovenskom olimpijcu, i ekipi kajakaša, uprkos lošem vremenu, u veslanju po donjem toku Neretve,pridružilo se oko20 veslača iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore, kako bi upozorili i digli glas protiv planirane izgradnje hidroelektrana na Neretvi.
Bosna i Hercegovina jedinstvenaje po svom riječnom bogatstvu. Nedavna analiza WWF-a pokazala je da je čak 60 posto BiH rijeka u dobro očuvanom stanju, te da su rijeke riznice biološke raznolikosti države. Samo u rijeci Neretvi može se naći 75 vrsta slatkovodnih riba, od kojih ih je nekoliko endemično i na crvenom popisu IUCN-a (Međunarodne unije za zaštitu prirode), dok u području redovno gnijezdi najmanje 115 ptičjih vrsta, a ukupan broj ptičjih vrsta koje borave u ovompodručju iznosi više od 300.
„Neretva je jedan od najvažnijih izvora električne energije dobijene korištenjem potencijala vode u Bosni i Hercegovini. U slivuNeretve i Trebišnjice izgrađeno i u pogonu je 12 hidroelektrana, od kojih većina ima akumulacijska jezera, dok postoje planovi da se izgradi dodatnih 9 elektrana. To ima značajan uticaj na ekosisteme i ozbiljno je poremetilo vodni režim, što znači i drastično smanjenje biljnih i životinjskihvrsta koje zavise o vodnom režimu“, rekao je Zoran Mateljak iz WWF Adria.
Rijeka Neretva najveća je rijeka jadranskog slivnog područja. Duž gornjeg toka Neretve brojni potoci i izvori formiraju glavni tok, koji teče netaknutim brzacima i vodopadima usijecajući duboka ždrijela koja dostižu čak i do 800 metara dubine. U posljednjih 30 kilometara njen tok stvara najveću aluvijalnu deltu na Jadranu. Gornji dio, s površinom od 7.411 hektara, močvarno je područje Park prirode Hutovo Blato, koje zajedno sa deltom u Hrvatskoj tvori jedno od tri ključna odmorišta za ptice selice na jadranskom seobenom putu.
„Neretva je jedna od najspektakularnijih rijeka u Evropi. Ova divlja ljepotica predstavlja izazov svakom ozbiljnom kajakašu, a svakom ljubitelju prirode nudi izuzetno iskustvo, koje se rijetko može doživjeti drugdje u Evropi. Izgradnjom brana, taj divlji karakter rijeke potpuno bi nestao,  a time i turističke prilike za lokalne ljude“, rekao je Rok Rozman, inicijator i vođa kampanje Balkan Rivers Tour.
„Izgradnja malih hidroelektrana na Buni i Neretvi lokalnom bi stanovništvu, koje već sad živi od turizma, poslala jasnu poruku da vlasti ovo područje ne vide kao potencijal održivog turizma, već isključivo kao megawate. To bi bio kraj svim našim nastojanjima da od ovog područja stvorimo zanimljivu destinaciju za aktivan i održiv odmor, po kome bismo željeli biti prepoznati u Europi i svijetu“, rekao je Oliver Arapović iz udruženja Majski cvijet.
Iz BiH se turneja Balkan Rivers Tour seli u Crnu Goru, na rijeke Moraču i Taru, a potom u Albaniju na rijeke Osumi, Valbonu i Vjosu.
„Balkan Rivers Tour“ je zajednička kampanja nevladinih organizacija EURONATUR, RiverWatch, LeeWay Collective, WWF i lokalnih partnera u okviru projekta „Save the Blue Heart of Europe“. Cijelu kampanju „Balkan Rivers Tour“ možete pratiti na web stranici ili putem Facebooka.
Pod vođstvom bivšeg slovenskog olimpijca Roka Rozmana, kajakaši iz cijele Evrope će u 35 dana veslati po najljepšim, ali i najugroženijim rijekama Balkanskog poluostrva. Ovom jedinstvenom kampanjom, domaća i svjetska udruženja žele skrenuti pažnju na ludilo izgradnja brana i hidroelektrana na području između Slovenije i Albanije, na kome se planira izgradnja više od 2.700 novih hidroelektrana.
Završni čin turneje Balkan Rivers Tour biće predaja peticije za očuvanje rijeke Vjose albanskom premijeru Ediju Rami 20. svibnja u Tirani.
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen