Freitag, 22. April 2016

Olimpijada u Riju: Maraton za žene, bliznakinje protiv trojki?





Olimpijske igre u Riju počinju 5. avgusta ove godine, a mjesecima prije početka već nude mnogo interesantnih detalja. Kako stvari stoje, posebno interesovanje bi moglo pobuditi start i trka u maratonu za žene.
Naime, za trku u maratonu su se plasirale Anna i Lisa Hahner (26), bliznaknje  iz Njemačke, koje iza sebe imaju dosta uspješnu trkačku karijeru. Pored toga što su uspješne u sportu, pokazuju kako im je, takođe, veoma važno zaraditi što više novca. Njihov moto je: prvo postati poznat, a onda postizati uspjehe. Ovakvom idejom izazivaju sportski svijet, atletskom savezu već idu na živce, a one uz to dokazuju kako su stigle visoko, a da nisu članice ni jednog sportskog kluba. Bliznakinje već važe kao djevojke sa naslovnih strana. Kod svih maratona koje su trčale, na startu su se nalazile u prvom redu. Tu su već izazvale debatu, koliko se daleko može ići u samoreklami, a da se, pri tome, ne postane nametljiv i nezgodan, i da li PR ne utiče na peformans.
Prošlog ljeta su već bile u Riju, kako bi se navikle na atmosferu Olimpijade. Putovanje su im platili sponzori, a one su im uzvratile brojnim snimcima iz ovog grada, Naravno, nakon toga je njihovo učešće na trkama bilo pod većom lupom eksperata, jer su se pokazale sa malo slabijim rezultatima. To putovanje im je oduzelo dragocjeno vrijeme za pripreme. Uz sve to, organizatori pojedninih trka maratona negoduju zbog cijena koje one postavljaju za učeše, naglašavajući da su skoro četiri puta skuplje od najbržih maratonki iz Kenije. Prve mjesece ove godine provele su u Španiji, Portugalu i Južnoj Africi. Generalnu probu za Olimpijadu će imati na maratonu u Hanoveru ovog mjeseca.
I onda se pojavilo nešto drugo, što im može oduzeti show na Olimpijadi, za koji se itekako pripremaju, da budu prve bliznakinje na startu trke u maratonu na Olimpijadi.
Iz Estonije stiže vijest da se tamo za kvalifikacije za trku maratona na Olimpijadi u Riju bore trojke, sestre Leila, Lily i Liina Luik.
Izgleda, vrijediće sačekati start trke…
(izvor:focus)
Smail Špago
(Novaslobod.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen