Donnerstag, 21. April 2016

Lucca: Najpametniji i najtužniji pas na svijetu




Slika, koja je obišla i dirnula svijet. Američki marinac čestita njemačkom ovčaru, tronogoj ženki po imenu Lucca na dobijanju medalje za hrabrost.
Lucca je stara dvanaest godina. Nogu je izgubila u Afganistanu, u jednom minskom polju. Dodjela priznanja je obavljena u Londonu i Lucca je prva američka životinja koja je dobila to priznanje. Lucca je ekstremno prijateljski raspoložena, ne reži, dopušta da je miluju. Hramlje začuđujuće vrlo malo, iako joj nedostaje jedna noga.
Lucca je došla u Marinu kad je imala dvije godine. Tu je prošla obuku traganja za minama. 2006. godine, sa svojim vodičem, sadašnjim vlasnikom, vodnikom Christopherom Williamsom, bila je prvi put u Afganistanu. Tamo je obavila 400 traganja za minaama.
Vojnici ističu kako im je Lucca u velikom broju slučajeva spasila život. Drama se desila prije četiri godine. Lucca je prvi put bila u traganju sa jednim drugim vođom pasa iz Marine. Jedna mina je eksplodirala i odnijela Lucci prednju nogu. Hitno je prebačena u vojnu bazu u Njemačku, gdje je operisana. Oporavila se vrlo brzo. Sada živi u Willinghamsu kod San Diega u Kaliforniji. Spava na jednom madracu u istoj sobi s njenim vlasnikom, koji kaže da je početku, nakon nesreće ponekad zavijala u snu, ali nikad nije ujedala. Omiljena igračka joj je lopta. Lucca nema pravo na nekakvu vrstu penzije, a njen vlasnik kaže da će se brinuti o njoj dok bude živa.
Medalje pod imenom „Dickin Medal” postoji od 1943. godine, a predviđena je za posebne zasluge britanskih životinja angažovanih u ratnim zbivanjima. Predviđena je za golubove pismoniše, pse, a čak je i jedna mačka dobitnica ove medalje. Medalja je izrađena od bronze, sa riječima „For Gallantry” (za hrabrost) i „We also Serve” (u službi).
Lucca je prva američka životinja koja je dobila ovu medalju.
(izvor:express)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen