Freitag, 23. Oktober 2015

Toranj u Pizzi: I dalje se naginje


Posjetioci poziraju kao da žele da podupru toranj u Pizi i pri tome pomognu da se ne naginje više. Uprkos svemu, ovaj toranj već više od 800 godina prkosi gravitaciji.
A kako pokazuju najnoviji podaci mjerenja, izgleda da će Krivi toranj u Pizi i dalje nastaviti da se naginje, a sada je u prilično stabilnom stanju.
Već više od dvanaest godina nakon obimnih radova na temeljima, ova još nezavršena građevina nije povećala svoj nagib. Stručnjaci sa Imperijalnog koledža u Londonu kažu da su uspjeli da ovaj mermerni zvonik usprave za 48 cm i da smanje njegovu iskošenost za oko 10 procenata, što je usporilo prethodno predviđani siguran pad.
To nije bilo nimalo lako. Mnogi pokušaji da se stabilizuje ovaj sedmospratni, 55 metara visoki toranj, građen od 1173. do 1370. godine na muljevitoj ilovači, nisu davali rezultate. Do sadašnjeg stabilnijeg stanja doveo je postupak uklanjanja tla, odnosno potkopavanja temelja, uz pravljenje bušotina kako bi se ograničilo prisustvo podzemnih voda. Sada se strahuje samo od velikog zemljotresa. Inače, više nema drugih opasnosti da se toranj ponovo znatnije nagne, tvrde stručnjaci sa koledža.
(izvor: GEO)
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen