Montag, 26. Oktober 2015

Playboy bez golotinje


Kako je ovih dana najavljeno ovih dana, američko izdanje Playboya će uskoro izlaziti bez gološavih slika ljepotica. Na prvi pogled, čini se kao da stranice sportskih časopisa izlaze bez slika fudbalera u dresovima.
Playboy više neće objavljivati fotografije golih devojaka, javlja New York Times. Promjene su dio velikog redizajna kojim će magazin pokušati privući publiku koja se decenijama smanjuje. Magazin će i dalje štampati provokativne fotografije, ali djevojke neće biti gole.
Ideja je da Playboy postane moderniji. Biće tu seks kolumni, istraživačkog novinarstva i umjetnosti. Golotinja je danas postala lako dostupna na internetu i niko više nije spreman da za nju plaća u štampanom obliku. Najviši tiraž magazina je bio 1972. godine ,kada je štampan u 7 miliona primjeraka. U toku 2014. godine prosječan tiraž je bio oko milion primjeraka.
I jedan interesantan podatak: Kad je Hugh Hefner 1953. godine pokrenuo magazin, na naslovnici je bila Marilyn Monroe, a Hefner na taj prvi broj uopšte nije stavio datum, za slučaj da drugi nikad ne izađe. U svom prvom pismu urednika napisao je: „Ako ste muškarac između 18 i 80, Playboy je namijenjen vama. Istoričari medija kažu da je Hefner na taj način revolucionirao i stil života, ali i seksa, kako u Americi tako i u svijetu.
(izvor:webb)
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen