Sonntag, 25. Oktober 2015

Big Ben: Vrijeme je!


Udarci zvona sata Big Bena iz Londona poznati su širom svijeta. Oni se usko vežu uz pojam Velika Britanija, kao i crvene telefonske govornice, zatim crni zdepasti taksiji, kao i vlažno, svježe i promjenjivo vrijeme.
Ali, uskoro bi zvona na vrhu Elisabeth tornja u Londonu mogla utihnuti. Mnogi britanski mediji su to objavili, citirajući jedan izvještaj iz parlamenta, po kome će uskoro ovaj gigantski sat biti repariran. Kako to stoji u izvještaju, zvono nazvano „The voice of Britain” zašutjeće puna četiri mjeseca, koliko će trajati reperatura. Neuobičajeno dugo. Ali, to neće biti prvi put.
U toku Prvog svjetskog rata, zvono i osvjetljenje sata bili su isključeni pune dvije godine, kako ne bi pomogali u navigaciji njemačkim cepelinima. Prvi put ime Big Ben je tako zazvučalo 1859. godine.
Prethodno je to bio nadimak za najveće zvono od ukupno pet zvona na satu. Danas se pod tim imenom pograzumjeva čitav sat, pa čak i svi tornjevi na Palace of Westminster, britanskog parlamenta. Prečnik sata iznosi skoro sedam metara.
Da bi se sat očistio, čistači moraju napraviti veliki napor, radeći spušteni na sajlama, kao na slici iz avgusta prošle godine.
Međutim, sad se utvrdilo da ne mora samo svjetski poznati sat biti popravljen. Kompletno zdanje Palace of Westminster je u lošem stanju, a njeno renoviranje bi moglo potrajati godinama ili čak i decenijama
Mnogo posla na obalama Temze.
Smail Špago
(Novasloboda.ba)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen