Samstag, 31. Oktober 2015

Mocarela – može u pizzu, u salatu, a može i solo


Mocarela je sir duge tradicije

Da bi se napravio dobar kapreze, neophodna je dobra mocarela, a najbolja je "mocarela di bufala", tj. ona koja se pravi od bivoljeg mlijeka

Mocarela je jedna od omiljenih vrsta sira - može na pizzu, u salatu, a može se jesti i solo. Postojbina joj je Itali­ja, u kojoj se i dalje pravi najbolja mocarela. Prema izradi mocarele posebno je čuven grad Amaseno. U ovo doba godine ljudi širom Italije uživaju u salati kapreze, koja potječe s otoka Kapri, a pravi se od paradajza,   mocarele i svježeg bosiljka. Da bi se napravio dobar kapreze neophodna je dobra mo­carela, a najbolja je "mo­carela di bufala", tj. ona koja se pravi od bivoljeg mlijeka. Recepturu za mo-carelu od bivoljeg mlijeka osmislili su u 3. stoljeću redovnici samostana Sar Lorenzo di Capua na jugu Italije. Bivolice su u to do­ba bile glavne hraniteljice pa su se imućnima smatrale porodice koje su ih imale. Proizvodnja moca­rele pravi je ručni rad i vrlo zahtjevan, posebno ako se radi od bivoljeg mlijeka, koje treba imati barem 50 posto mliječne masti. Mli­ječni skorup stoji u sirutki, a nakon toga se prelijeva vrelom vodom koja, zani­mljivo, ne smije biti kipuća nego na temperaturi do 80 Celzijevig stepeni. Skorup se tada pažljivo miješa drvenim lopatama kako se ne bi zgrudvao, a kako postaje sve kompaktniji - gnječi se... Mocarela se proizvodi u različitim ve­ličinama, od veličine jed­nog zalogaja, takozvane bokončini mocarele. do velikih kugli od po kilo­gram. Postoji i mocarela koja se pravi od kravljeg mlijeka ili dimljena moca­rela, ali "mocarela di bufola" važi za najbolju.

(avaz)

Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen