Samstag, 3. Oktober 2015

Priča o prvoj poslatoj razglednici

1895.

Ko je i odakle poslao prvu razglednicu?

Prva dopisnica (poštanska vrijednosnica sa štampanom markom, otvorenim, svima dostupnim sadržajem i nižom poštarinom od one za pisma), puštena je u promet 1. oktobra 1869. godine u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Samo nekoliko mjeseci poslije pojavila se i prva razglednica. Ko, gdje i kada ju je poslao, danas je teško pouzdano ustanoviti. Nijemci to pripisuju Augustu Švarcu iz Oldenburga, a Francuzi Leonardu Besnaru iz Sil I Gijomeoa. Sve se svodi na razliku od nekoliko sedmica, a radi se o ljetu 1870. godine i vremenu Francusko-pruskog rata.
Od 1873. godine razglednica se polako širi na Austriju i Švajcarsku. Te prve razglednice su bile neugledne i crtež na njima je obuhvatao najviše trećinu strane. Prvo vrijeme razglednica, takozvana rana epoha, trajalo je do 1896. godine. Razglednice nisu bile brojne, a one prije 1891. i onda i danas su vrlo rijetke.

Kada je napravljena i poslata prva razglednica iz naših krajeva, nema tačnih podataka. Ali i to je moglo biti sa dolaskom AU u naše krajeve, uz sve novo, što nam je dolazilo u tom vremenu. Pretpostavka je da su prve razglednice bile sa motivima iz Sarajeva, ali paraleno i sa motivima drugih naših gradova. Sudeći po onome kako je gore napisano, bile su crtane rukom, a tek kasnije su ih zamjenile fotografije, prvo crnobijele, a vrlo brzo i one u boji, koje su prvog vremena ručno bojene. Iz toga perioda postoji niz razglednica sa natpisima na prednjoj starani uz sliku, istovremeno i na njemačkom i na našem jeziku i to i latinicom i ćirilicom, kako je to tada bio običaj.

U prilogu neki od tih prvih crteža, sa motivima Mostara iz toga perioda.



(spagos)




Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen